Tryater en De Kift spelen openingsvoorstelling Oerol

Tryater en De Kift openen op vrijdag 11 juni het Oerolfestival met de voorstelling Master en Margarita op het Elvisplak in Oosterend. Artistiek leider Ira Judkovskaja regisseert de voorstelling die gebaseerd is op het wereldberoemde boek De Meester en Margarita van Michail Boelgakov. Ferry Heyne en Pim Heijne van De Kift schreven de muziek. Even zag het er naar uit dat de voorstelling niet door kon gaan in de geplande vorm. Een brand in de opslag van Tryater legde een deel van het decor en de techniek in de as. Maar de show must go on en Master en Margerita wordt, enigszins aangepast, toch gespeeld. Master en Margarita is een meertalige voorstelling (Fries, Nederlands en Stadsfries). De vertaling is van Peter Sijbenga.

Met muziek en humor als wapens komt de duivel (Woland) met zijn gevolg (Korovjev, Behemoth de zwarte kater, de moordenaar Azazello en de heks Hella) op bezoek. Ze zijn op zoek naar passie, naar dat ene pure onhebzuchtige oergevoel. In hun zoektocht ontregelen ze de samenleving en dagen iedereen uit om de allesoverheersende liefde te kunnen vinden. De brave en minder brave burger wordt opgejaagd door de rauwe en energieke muziek van De Kift.
Plotseling, te midden van de chaos en al die mensen die de controle verliezen over hun goed geregelde leven, staat daar Margarita. Zij is getrouwd, maar desondanks hartstochtelijk op zoek naar haar ware liefde, de Master. Margarita staat in het middelpunt van een kolkende wereld die om haar heen draait. Ze wil meedoen met de anderen, maar het lukt niet. Alles om haar heen stort in; het brengt haar en haar geliefde nog altijd niet dichter bij elkaar. Margarita krijgt van de duivel een kans om haar grote liefde terug te winnen. In ruil hiervoor moet ze als gastvrouw op zijn vollemaanfeest verschijnen, om alle dieven, moordenaars en ander gespuis in haar hart te sluiten.

Michail Boelgakov (Kiev, 1891-1240) schreef zijn meesterwerk in de jaren voordat hij stierf. De tragiek van zijn land weerspiegeld in zijn persoonlijke leven als schrijver zonder vrijheid van schrijven. Boelgakov schetste een beeld van de culturele elite en politieke terreur, waar hij mee te maken had. Ondertussen stak hij de draak met de angst en het materialisme van zijn tijdsgenoten. Hij beschrijft absurde situaties en speelt met werkelijkheid en fictie.

Met Master en Margarita geeft Tryater een vervolg aan de traditie van bijzondere, grote voorstellingen op locatie. Een aantal werd speciaal voor Oerol gemaakt: Peer Gynt (1999), de internationale co-productie Salted (2001)en Gleone Gloede (2008). De Kift maakt fanfarepunk met toeters en hakgitaren. De band wordt geroemd om het eigenzinnige geluid. Artistiek leider en regisseur Ira Judkovskaja werkte eerder met de Zaanse fanfarepunkband De Kift samen. Ze delen een fascinatie voor (Russische) literatuur.

Master en Margarita speelt alle avonden (met uitzondering van 15 en 20 juni) vanaf 22.00 uur op Het Elvisplak in Oosterend.

Foto: Sake Elzinga

Lees ook:Oerol: Ongrijpbaar spektakel in Bidonville
Lees ook:Oerol: 10 dagen zilte luchtspiegelingen
Lees ook:Artez biedt nieuwe master Theatre Practices aan
Lees ook:11.000 bezoekers voor 11-Stêdetocht
Lees ook:Tryaterspecial in Bellevue

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>