Ro Theater weer geslaagd met wonderschoon sprookje

Zere neus
Het is inmiddels een traditie: elk jaar maakt het Ro Theater een grootse familievoorstelling op basis van een bekend verhaal dat in een nieuw jasje wordt gestoken. Dit jaar is het de beurt aan Cyrano de Bergerac. Het oorspronkelijke toneelstuk uit 1897 is door Arjan Ederveen herschreven. Dat levert een vrolijke combinatie van Cyrano, feeën en trollen op.

In De Zere Neus van Bergerac is Cyrano de Bergerac niet geboren met zo’n grote neus maar heeft hij die grote neus gekregen door een klein foutje van wensfee Brenda. En terwijl de wensfeeën heel hard aan het werk gaan om hun foutje te corrigeren, gaat Cyrano naar de kadettenmavo. En ontmoet hij de prachtige Roxanne. Hij is op slag verliefd op haar en zij? Zij is op slag verliefd op de mooie kadet met wasbordje, Chris.

De Zere Neus van Bergerac is een indrukwekkende voorstelling: veel én snelle verkleedpartijen, wervelende vechtscènes, grootse decorwisselingen en Franse liedjes. Soms heel schoon gezongen en soms met een rafelig randje. Alex Klaassen heeft zowel de oude als nieuwe Franse nummers herschreven. Zo gaat La Vie en Rose ineens over de behoefte van de opperfee om lekker vieze en stoute dingen te doen en gaat Papaoutai van Stromae over de bloemetjes die de kadetten buiten willen zetten.

De feeënwereld is een ouderwets kantoor met uitzicht op een grote controlekamer met heel veel computerschermen. Met toverlift en aankomstkoker. De feeën hebben een braaf ouderwets nonnenjurkje aan, met bijpassende gezondheidssandalen. Een goede tegenstelling met de kadetten: vrolijke musketiers met van die grote laarzen. De wereld van Cyrano wordt gevormd door ouderwetse zwart-wit tekeningen met heel af en toe een kleurrijke noot. Of beter gezegd een kleurrijk bloemetje.

De Zere Neus van Bergerac is een lange maar wervelende en een oogstrelende voorstelling. Er is voor elk wat wils: de kleintjes genieten van het meezingen, de vechtpartijen en andere stoute dingen. De volwassenen van de prachtige teksten van Arjan Ederveen en Alex Klaassen én ook van de stoute dingen die er gebeuren. Het is een speeltuin voor iedereen: klein, groot, publiek én spelers. Het plezier waarmee deze voorstelling gemaakt is en gespeeld wordt, vliegt als een tornado door de zaal. En de wijze les die De Zere Neus van Bergerac je meegeeft? Dat je niet perfect hoeft te zijn. En dus huppelt iedereen met zijn grote of kleine mankementen vrolijk naar huis.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Leo van Velzen

Gezien: Première 21 december, Rotterdamse schouwburg

Kijk hier voor meer informatie over De Zere Neus van Bergerac.

Lees ook:Start kaartverkoop nieuwe familievoorstelling Ro Theater
Lees ook:Ro Theater speelt nieuw repertoire
Lees ook:Praten met Jesus
Lees ook:een mieterig sprookje met oogschaduw en gekleurd licht
Lees ook:Theater in het museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>