Filmisch griezelen in grandioze HORROR

Horror 06  Sanne Peper kopieEen oud huis. Stoelen onder witte lakens. Aan de muur een ouderwets behangetje met schilderijen en een hertengewei. Dan hoor je de regen en bliksem. Er heerst een vrolijke spanning in de zaal. ‘Brr, we gaan griezelen. Leuk!’ Dat denken de eerste bezoekers van het huis ook. Hun natte, vrolijk, rode poncho’s worden op de kapstok gehangen en het huis wordt verkend. Al snel blijkt het huis een eigen wil te hebben en bewegen de schilderijtjes aan de muur. En het publiek? Die kan niet wachten op nog meer wonderen uit de koker van Jakop Ahlbom en zijn acteurs in de nieuwe voorstelling HORROR.

De spanning loopt snel op als het publiek meer in het huis ziet gebeuren dan de acteurs. Er zijn momenten waarop je heel hard wil gillen: “pas op achter je!” Het gaat maar net goed en de scenes worden steeds spannender, dit komt mede door de vele special effects zoals stoelen die uit zichzelf bewegen of een afgehakte hand die moordlustig verder kruipt. Toch stelen zij niet de show: dat doen de acteurs die in deze rare wereld overleven. Het is prachtig hoe de spookzus zich als een soort insect voorbeweegt. Alleen al daarvan lopen de kriebels over je rug.

De voorstelling HORROR is een ware hommage aan het genre. Kenners zullen vele elementen van beroemde en minder beroemde horrorfilms herkennen. Net zoals de eerdere voorstellingen zoals Lebensraum, Innenschau en Vielfalt wordt er in HORROR geen woord gesproken. Als je zo’n voorstelling maakt dan heb je ook geen woorden nodig. Met fantastisch acteerwerk en een grandioos decor wordt het publiek zonder moeite de wondere wereld van Jakob Ahlbom ingezogen.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Sanne Peper

Gezien: 10 december, Theater aan het Spui, Den Haag

Lees ook:Jakop Ahlbom vraagt om lening
Lees ook:Dracula geannuleerd
Lees ook:Boris van der Ham bij Nationale Toneel
Lees ook:Meer eigen verbeelding dan letterlijke magie in BUG
Lees ook:Man met hoed op de Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>