Stijn Devillé wint Toneelschrijfprijs

De Vlaamse auteur en regisseur Stijn Devillé heeft maandag de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 gewonnen voor het stuk Hitler is dood. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Dat maakte de Nederlandse Taalunie bekend. Hitler is dood is een productie van het muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding en theatergezelschap ‘t Arsenaal. Het stuk speelt zich af tijdens het proces van Neurenberg.

”Het is knap hoe Stijn Devillé op basis van intensief bronnenonderzoek een helder en toegankelijk stuk heeft weten te schrijven, dat historisch inzicht geeft in een van de belangrijkste processen van de 20ste eeuw en vraagtekens zet bij het zwart-witdenken in winnaars en verliezers, goeden en slechten, bokken en schapen. Het is noodzakelijk theater dat ons geïmponeerd en geraakt heeft”, aldus de jury.

Cover-ups
De andere genomineerden voor de prijs waren Peter De Graef met Zoals de dingen gaan en Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels met The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-ups of Alabama.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. (ANP)

Foto: Stephan Vanfleteren

Lees ook:Louter Belgische nominaties Toneelschrijfprijs
Lees ook:Lot Vekemans wint Taalunie Toneelschrijfprijs
Lees ook:Vanluchene winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs
Lees ook:Tjitske Reidinga genomineerd
Lees ook:Georgina Verbaan in Hitlerstuk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>