DOX geeft kracht om te durven doen

Dit jaar won Theatergroep DOX de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2013. De prijs, die negen jaar geleden werd ingesteld, is bedoeld voor een kunstenaar die een meer dan bijzondere bijdrage levert aan het culturele leven. Theatergroep DOX won naast een sculptuur ook een bedrag van €10.000,-. Toneel.blog legde DOX-actrice Anne Marie Westerveen de uitspraken van het stichtingsbestuur voor.

“Behalve dat DOX-voorstellingen vaak ontroerend, aanstekelijk, confronterend, energiek en herkenbaar zijn, speelt zich achter de schermen een belangrijk groepsproces af, gericht op de ontwikkeling van ieders eigenheid en talent.”

Anne Marie: “DOX telt drie groepen die zich richten op dans- en theaterontwikkeling. Van oktober tot en met eind april krijg je wekelijks lessen en werk je aan een presentatie en een voorstelling. Je krijgt les van  professionele docenten die je de beginselen van dans en spel aanleren. De nadruk ligt op zelf maken door improvisatie. Dat maakt dat je al snel kennismaakt met je eigenheid. Dus wat kan ik en wat vind ik leuk om te doen? Op welke manier kan ik mijzelf manifesteren als beginnend dans/theater dier?

Twee keer per DOX jaar heb je een evaluatie waarin je zwakkere en sterke punten worden besproken. Ook krijg je adviezen die betrekking hebben op je toekomst. Bijvoorbeeld of je gaat auditeren voor toneelscholen? Zo kunnen Marjan, Sassan en Hildegard ( de oprichters van DOX) je helpen met voorbereiden. Al met al is er eigenlijk voor iedereen plek die van theater zijn beroep wil maken.”

Het team staat dichtbij hun jonge DOX’ers

“Het geheim achter DOX schuilt in de expertise en betrokkenheid van het artistieke team van DOX: Hildegard Draaijer, Sassan Saghar Yaghmai en Marjan Barlage, die met één voet in de bonte jongerencultuur en een andere op het professionele podium staan.”

Anne Marie: “Ik weet niet hoe ze het doen maar Marjan, Hildegard en Sassan  (al worden ze ook een dagje ouder) weten nog heel goed hoe ze de jongerencultuur en het professioneel theater moeten laten samenkomen. Ze zijn ontzettend goed en ervaren in hun vakgebied en hebben zelf ook veel gemaakt en gespeeld. Ze staan vanaf het ontstaan ook ontzettend dichtbij hun jonge DOX’ers. Je hoort en ziet daardoor wat jongeren bezighoudt. Daarnaast geven ervaren DOX’ers workshops op scholen. Hierdoor wordt hun jongerencultuurpalet verbreedt en kom je in aanraking met verschillende lagen van de maatschappij.”

“Door het professionele kader durven jongeren op toneel openlijk hun twijfelachtige eigenschappen te onderzoeken, bekritiseren ze hun eigen online leefomgeving en nemen ze vooroordelen op de hak tegen alles wat afwijkt, een kleurtje heeft of dwars is.”

Anne Marie: “Ga kijken naar La Vie C’est Drôle, één van de voorstellingen van DOX die de identiteit van jongeren behandelt. Met als hoofdvraag:” Wat is normaal?” Ze hebben een schitterend diverse cast die met een mooie knipoog in spel, mime, poppentheater en dans deze vraag op de hak neemt. Iedere kijker kan zich er in vinden! Deze voorstelling is afgelopen 14 februari weer in reprise gegaan. Mijn advies GAAN! Vooral voor jonge talenten die zich willen ontwikkelen in theater en zich bij DOX zou willen aansluiten, is het een goede zet om een voorstelling van ze te zien.”

Een grote bek is leuk

“Zo brutaal als ze zich presenteren, zo kwetsbaar durven ze zich op te stellen. Ze snijden thema’s aan, dicht op de huid van leeftijdgenoten.”

Anne Marie: “Ik heb bij DOX geleerd te durven. Thuis heb ik zelfs een diploma met daarop “ Dare to Exist”. Dat zegt volgens mij genoeg. Durven te doen wat je wilt doen en wat je wilt laten zien. Ondanks dat elke DOX’er barst van de energie, betekent dat niet dat je altijd maar moet gassen op de vloer met een grote bek. Een grote bek is leuk en kan je ook helpen. Maar “Dare to Exist” is met name gewoon jijzelf en je eigenheid durven te tonen. Hoe cliché het misschien ook mag klinken. Gewoon jij, als mens met een voorliefde voor theater. Dat is gewoon echt het mooiste wat er is en daarmee ook nóg steeds het moeilijkste wat er is. Want iedereen is onzeker en angstig omdat te laten zien. De voorstellingen en de lessen die ik heb genoten bij DOX waren daarop gebaseerd en hebben mij persoonlijk veel kracht gegeven om te durven doen. Iets wat ik nimmer zal vergeten omdat dat je een echt plezier geeft in de dingen die je doet. Dat zie je, ruik je, hoor en proef je waardoor het theater in z’n totaliteit zintuiglijk beleefd wordt door je publiek en natuurlijk ook jezelf.”

Hier vind je de speellijst van DOX.

Tekst: Inge Schouten

 

Lees ook:DOX wint Fenterer van Vlissingen Cultuurprijs
Lees ook:Wie is de freak?
Lees ook:ANNE opnieuw verlengd tot en met april 2015
Lees ook:DOX kiest voor muzikaal elektrosausje
Lees ook:Voorstelling Anne wint Nationale Innovatieprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>