Veel theater tijdens Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar vindt de elfde editie van het grootste historische evenement van Nederland plaats met als thema Vriend & Vijand. Honderden organisaties op het gebied van geschiedenis, cultuur en actualiteit, zoals musea, archieven, bibliotheken, historische verenigingen en media organiseren in oktober activiteiten voor een breed publiek. Ook dit jaar is er weer veel ruimte voor theater.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis is War Horse te zien in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Bij de voorstellingen op 18 oktober (avond), 19 oktober (middag en avond) en 22 oktober (avond) wordt een inleiding gegeven over de Eerste Wereldoorlog. War Horse verhaalt over de jongen Albert, wiens geliefde paard Joey geconfisqueerd wordt om te vechten in de Eerste Wereldoorlog.

Ook is de succesvolle voorstelling Anne te zien in Theater Amsterdam. We zien niet alleen de twee lange jaren die Anne met haar familie en de overige onderduikers in het Achterhuis doorbracht, maar ook wat daarvoor en daarna gebeurde.

Verder is er de theatertour Aardappelen van het theatergezelschap Troupe A’dour in Maarssen. Een voorstelling voor iedereen vanaf 9 jaar over drie Nederlandse soldaten. Het stuk speelt zich af op een fort en gaat over de zin en onzin van ruzie en oorlog, over loyaal zijn en keuzes maken in moeilijke situaties, over macht, recht en onrecht.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland deed niet mee, maar de gevolgen waren ook voor ons land groot. In de grote steden was er, door armoede en honger, onrust en ruzie. Het leger was gemobiliseerd. Op de forten waren soldaten gelegerd om het land te bewaken.Daarom kroop acteur Ton Feil kruipt in de huid van Soldaat Dirk, Sergeant Kommer en Kok Stamper. Zijn spel wordt ondersteund door beelden uit de oorlogsperiode.

Een andere tip is de theatervoorstelling Belegering ende het ontset der stadt Leyden in het Amsterdamse Perdu. Het klassieke verhaal werd geschreven door Reynerius Bontius en is een populair Nederlands toneelspel dat in de tweede helft van de zeventiende eeuw tot diep in de negentiende eeuw op het repertoire heeft gestaan. Nu eeuwen later pakt theatergroep Kwast het weer op. De acteurs blazen het stuk in hun serie Mond op Mond eenmalig nieuw leven in. In één dag repeteren acteurs en musici het stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek.

Kijk hier voor het volledige programma van de Maand van de Geschiedenis.

 

Lees ook:War Horse gaat de grens over
Lees ook:Holland Festival: Schitterende eenheid in War Horse
Lees ook:Recordaantal kaarten voor Holland Festival
Lees ook:Echt paard onder de indruk van Joey uit War Horse
Lees ook:Voorstelling Anne wint Nationale Innovatieprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>