Halina Reijn opnieuw in Hedda Gabler

Hedda Gabler (Halina Reijn) is een moderne vrouw die na een onstuimige jeugd met talloze minnaars trouwt met de wetenschapper Jurgen Tesman (Roeland Fernhout). Ze is bijna dertig, haar vader is overleden en haar geld is op. Het is een liefdeloos en opportunistisch huwelijk: Hedda krijgt luxe en maatschappelijke zekerheid, Tesman krijgt een trophy wife. Maar het leven als huisvrouw verstikt Hedda. Verveeld en gefrustreerd droomt ze van de wereld buiten en de woeste feestjes van huisvriend Brack (Barry Atsma). Als Hedda’s jeugdliefde Lövborg (Jacob Derwig) terugkeert, wordt ze geconfronteerd met de leegte van haar bestaan. Er is maar één uitweg. Toneelgroep Amsterdam herneemt vanaf 17 augustus het succesvolle Hedda Gabler.

Toneelgroep Amsterdam bracht Henrik Ibsens vrouwentragedie Hedda Gabler voor het eerst in Nederland tijdens het Holland Festival 2006. Ivo van Hove en Jan Versweyveld maakten Hedda Gabler in 2004 bij The New York Theatre Workshop. De voorstelling won vier prestigieuze OBIE-awards (Off Broadway Theatre Awards) voor ondermeer regie en decorbeeld.

Henrik Ibsen
De Noorse grondlegger van het moderne realistische drama Henrik Ibsen (1828-1906) schreef over Hedda Gabler (1890): ‘Het treurige van deze wereld is dat zo veel mensen niets anders te doen hebben dan geluk najagen, zonder in staat te zijn het te vinden.’ Door het gewone, alledaagse een tragische dimensie te geven, hebben zijn teksten weinig aan actualiteit ingeboet en behoren Nora of Een poppenhuis, de Wilde Eend en Hedda Gabler tot de meest opgevoerde stukken uit het wereldrepertoire. In seizoen 10/11 regisseerde Thomas Ostermeier nog Ibsens Spoken voor Toneelgroep Amsterdam.

Lees ook:Ivo van Hove opnieuw naar New York
Lees ook:Theatergroep Het Vervolg wordt Toneelgroep Maastricht
Lees ook:Tentoonstelling: Kleur op de planken
Lees ook:Moderne Medea draagt dezelfde tragiek
Lees ook:Toneelgroep Amsterdam met boventitels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>