Toneelgroep Amsterdam met boventitels

Toneelgroep Amsterdam (TA) gaat komend seizoen met enkele voorstellingen in de Stadsschouwburg Amsterdam proefdraaien met Engelstalige boventiteling. Het stadsgezelschap hoopt hiermee ook expats en toeristen naar de voorstellingen te trekken, liet een woordvoerster woensdag weten. TA wil zich profileren als groep ”met internationale allure”. Het gaat vooralsnog om enkele voorstellingen van La voix humaine, Angels in America, Kinderen van de zon en Spoken. Na de speeldagen met Engelstalige boventiteling bekijkt de Toneelgroep Amsterdam of er inderdaad meer niet-Nederlandstaligen naar het theater zijn gekomen. Het gezelschap komt in 2010-2011 met een recordaantal van 350 voorstellingen en 21 producties. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. TA is vaker in haar thuisstad te zien en treedt 150 keer op in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Vier producties zijn alleen in het buitenland te zien. Daarnaast zijn er nog internationale tournees naar onder andere Sint Petersburg, Turijn, Toronto en Athene. Met alle voorstellingen tezamen wil TA volgend seizoen wereldwijd de grens van 100.000 bezoekers overschrijden. In het seizoen 2009-2010 telde het toneelgezelschap tot dusver 95.000 bezoekers. Voor bezoekers in Amsterdam introduceert TA een nieuwe reeks abonnementen, zoals het madiwozo-abonnement voor wie graag doordeweeks komt. Voor wie graag vaak komt, is elk vijfde kaartje gratis.

Tien producties zijn nieuw, waaronder Spoken van Henrik Ibsen. Het wordt de eerste regie van Thomas Ostermeijer voor Toneelgroep Amsterdam. Ostermeijer is huisregisseur en artistiek leider van Schaubühne am Lehniner Platz, een beroemd theater in Berlijn. TA-directeur Ivo van Hove neemt in het nieuwe seizoen drie regies voor zijn rekening: Maksim Gorki’s Kinderen van de zon, Nooit van elkaar van Jon Fosse en een nieuwe theatertekst die Tom Lanoye in opdracht van TA schrijft: De Russen! Verder verwelkomt het toneelgezelschap acteur Gijs Scholten van Aschat als nieuw lid bij het ensemble. (ANP)

Lees ook:De ambities van Toneelgroep Amsterdam
Lees ook:Publiek kiest reprise Toneelgroep Amsterdam
Lees ook:Meer bezoekers voor Stadsschouwburg Amsterdam
Lees ook:Nieuw toneelgezelschap
Lees ook:Ivo van Hove regisseert Juliette Binoche

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>