Oer-Hollands zeiken met Oostpool

scenefoto_Beschuit_met_muisjes_toneelgroep_oostpool_fotografie_edwin_deen_2150 jaar na zijn geboorte jaar brengt Toneelgroep Oostpool Herman Heijermans terug naar de schouwburg. Dat Heijermans als geen ander de Nederlandse geest wist weer te geven in zijn voorstellingen, blijkt meer dan eens. In Beschuit met muisjes presenteert hij ons de familie Bien Aimé, die een middelmatig pension bezitten. Als een verdwenen familielid na een plotseling bezoek stikt in zijn eigen lach, blijkt hij een erfenis van twee miljoen na te laten. Voor deze familie het grootste geluk wat ze zich maar kunnen wensen. Tot een weduwe roet in het eten gooit en de familie het geld door hun handen voelt glippen. Heijermans maakt in deze komedie de Hollandse gierigheid en obsessie voor geld het centrale middelpunt.

Oostpool brengt de voorstelling met enorme bravoure. In een kleurrijk decor verschijnen uitgedoste personages die duidelijk plezier hebben in de transformatie die zij hebben ondergaan. Alsof ze niet anders gewend zijn, spreken zij de volzinnen die Heijermans in 1910 opschreef. Rick Paul van Mulligen straalt als de pater familias. Met zijn droogkomische acteerstijl heeft hij weinig opsmuk nodig om van Prosper het klagende, zelfzuchtige personage te maken zoals deze bedoeld is. Alle personages zeuren en zaniken, zoals alleen mensen uit ons kikkerlandje kunnen. Het maakt de voorstelling hilarisch herkenbaar en helemaal bij de tijd. Regisseur Joeri Vos zet dit lekker dik aan. De personages vreten zich vol, komen het liefst niet van hun plek en hebben het allemaal nét wat erger dan de ander. Zelfs het foute accentje van de weduwe werkt.

Helaas kan dit niet verbloemen dat de voorstelling te lang duurt. Het is bewonderenswaardig dat Oostpool zo min mogelijk aan het origineel heeft willen sleutelen, maar de spanningsboog van Heijermans had best wat meer wakker geschud mogen worden. Toch voelt een oer-Hollandse voorstelling in deze koude decembermaand als een prettig warme jas.

Tekst: Tim van der Voort

Foto: Edwin Deen

Gezien: 3 december, Stadsschouwburg Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie over de voorstelling Beschuit met muisjes.

 

Lees ook:Toneelgroep Oostpool viert jubileum met straatfeest
Lees ook:Boogaerdt/VanderSchoot naar Toneelgroep Oostpool
Lees ook:Druk seizoen voor Oostpool
Lees ook:Ghetto mist de actualiteit
Lees ook:‘Zomergasten’ eerste regie Whien bij Oostpool

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>