‘Zomergasten’ eerste regie Whien bij Oostpool

Erik Whien, vanaf 1 januari 2009 als huisregisseur bij Toneelgroep Oostpool in dienst, presenteert vanaf maart 2009 Zomergasten in de Nederlandse theaters. Zomergasten is Whiens eerste voorstelling voor de grote zaal, met het voltallige acteursensemble van het nieuwe Toneelgroep Oostpool, aangevuld met gastspelers en muzikanten. Dit grote toneelstuk van de Russische schrijver Maxim Gorki gaat over een groep mensen die alle ingrediënten voor een fijn leven lijkt te hebben, maar blijft worstelen daar betekenis aan te geven. De speelperiode van Zomergasten is van 11 maart tot en met 16 april 2009. De première vindt plaats op donderdag 19 maart in Schouwburg Arnhem.

Gorki schreef Zomergasten in 1904 als aanklacht tegen de nieuwe generatie welgestelde en goedopgeleide mensen in Rusland die zich niet daadkrachtig als wereldverbeteraars opstelden. Het zijn dokters, advocaten, schrijvers en studenten. Meer dan de personages van Tsjechov zijn zij zich bewust van hun mogelijke rol of verantwoordelijkheid binnen hun samenleving. Des te feller zijn ze verdeeld over de zin of onzin van grote idealen. De zomergasten reizen jaarlijks naar hun vakantiehuizen in de natuur. Tijdens de talloze hapjes en drankjes en gesprekken botsen ze en schuren tegen elkaar op. Pratend, flirtend, vrijend, vechtend, vluchtend.

Erik Whien, regisseur
Vanaf 1 januari 2009 is Erik Whien, samen met Marcus Azzini, als huisregisseur verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Hij studeerde in 2000 af aan de Toneelacademie Maastricht en was als acteur te zien in diverse producties van o.a. Els Inc., Het Zuidelijk Toneel, Teatro en Firma Rieks Swarte.

Foto: Annaleen Louwens

Lees ook:Bergen exclusief bij Oostpool
Lees ook:Regisseur Erik Whien stopt bij HZT
Lees ook:Schoonheid, seksualiteit en kwetsbaarheid
Lees ook:Oostpool neemt Amsterdam over
Lees ook:Ruud van Meijel directeur Oostpool

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Zomergasten’ eerste regie Whien bij Oostpool

  1. nynke

    lijkt me een toffe voorstelling. Waarom staat de trailer er eigenlijk niet op?

      /   Reply  / 
  2. Suzan Auteur

    @ Nienke: Destijds (december 2008) was er nog geen trailer van deze voorstelling beschikbaar.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>