Elf minuten in de prostitutie

elf-minuten-nntMaria, een jonge Braziliaanse winkelbediende, verlangt hevig naar het grote avontuur en de liefde. Onder valse voorwendselen wordt zij naar Genève gelokt en belandt in de prostitutie. Ze berust in haar lot. Ook de prostitutie is uiteindelijk een vak als ieder ander, met regels, werktijden en vrije dagen. Maria observeert zichzelf, de mannen in haar leven en beschrijft de details van het verlangen. Ze beheerst haar geest, bestuurt haar lichaam en staat zichzelf niet toe verliefd te worden. Totdat ze een jonge schilder, Ralph, ontmoet. Het Noord Nederlands Toneel is het eerste gezelschap dat een voorstelling maakt naar het boek Elf Minuten van Paulo Coelho. Karianne Henkel bezocht de première.

Regisseur Ola Mafaalani vertelt in Elf Minuten niet alleen het verhaal van Maria, maar ook verhalen uit de Groningse prostitutie. Heftige feiten worden afgewisseld met liedjes, dialogen met het publiek en komische sketches. De voorstelling is een kleurrijke combinatie van bonte kostuums, rode bewegende tl-lampen, spannende decors, een groot ensemble, verf, zang en dans (beweging). Ondanks dat er ontzettend veel tegelijk gebeurt, blijft de voorstelling wel één geheel.

De rode draad in Elf Minuten is het verhaal van Maria, gespeeld door Marlou Gorter, en haar relatie met Ralph, gespeeld door Peter Vandemeulebroecke. Ondanks alle ellende komen ze aan het eind van de voorstelling bij elkaar in een bijzondere en intieme scène, waarin ze stuntelend en elkaar steeds verbeterend, aan ons de eerste keer dat ze seks met elkaar hebben beschrijven. Ook heel spannend om naar te kijken is Danielle van de Ven. Met haar bijzondere bewegingsfrases creëert ze een vervreemdende sfeer in de voorstelling. Bijvoorbeeld wanneer ze schoen voor schoen over een lange rij pumps over hoge glazen tafels loopt. Haar aanwezigheid is een prachtige toevoeging aan de scènes.

Behalve heftig is de voorstelling ook komisch. Abrupte overgangen van tekst naar zang, Annie, een Groningse prostituee met een hondje, en de vergelijking tussen een avond met een prostituee en een voetbalwedstrijd, zorgen voor een lach bij dit zware onderwerp. Maar Mafaalani laat het publiek de prostitutiewereld niet veilig vanaf een afstandje bekijken. Deze wereld kruipt letterlijk bij het publiek op schoot in de vorm van een cocaïnehoertje, gespeeld door Klara Alexova. ‘Meneer! Pijpen, neuken, 25 euro!’ Een pijnlijke confrontatie.

Elf minuten is een wrang sprookje. Ondanks dat de voorstelling begint met ‘er was eens’ en het eindigt met een happy end voor Maria en Ralph, is er weinig sprookjesachtigs in deze wereld.
Een mooie, confronterende, maar ook komische voorstelling, die zeker de moeite waard is om te bekijken!

Tekst: Karianne Henkel

Lees ook:NNT speelt Paulo Coelho’s 11 minuten
Lees ook:Smoeder eindelijk op TV!
Lees ook:Aangespoeld met bierdopjes
Lees ook:Pia Douwes kwetsbaar en dominant in ‘Master Class’
Lees ook:Holland Festival grijpt terug op traditie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Elf minuten in de prostitutie

  1. Sasha

    Perfect. toneel.blog.nl kicks ass.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>