Aangespoeld met bierdopjes

Op Toneel.blog is natuurlijk ook ruimte voor producties van de jongere generatie theatermakers. In Aangespoeld, van jeugdtheatergezelschap het Laagland, stranden 5 jongens op een eiland. Ze proberen zich samen staande te houden, alleen komen ze erachter dat overleven op zich al moeilijk is, en met elkaar al helemaal. Sebastiaan Spiekerman bezocht de voorstelling in het Stadstheater van Zoetermeer.

De acteurs hebben er duidelijk plezier in. De heren hebben een boek gelezen (Lord of the Flies van William Golding) en dat willen ze navertellen. Het boek gaat over een groep scholieren die met hun vliegtuig op een eiland zijn neergestort. Ze moeten samen zien te overleven. De jongens besluiten een leider te kiezen en twee van hen melden zich aan: Jack (Reinier Demeijer) en Ralph ( Folmert Overdiep). Ralph wordt gekozen als leider van de groep, tot groot ongenoegen van zijn concurrent. Terwijl Ralph zo snel mogelijk van het eiland af wil en manieren verzint om dat te bewerkstelligen, vindt Jack het wel spannend. Zijn prioriteit is het jagen op varkens en de stoere vent uithangen. De twee botsen steeds meer en meer, totdat de situatie escaleert.

Gezien het thema verwacht je een spannende voorstelling, maar dat valt helaas tegen. Dat komt door de veilige vorm waarvoor is gekozen: afwisselend wordt het verhaal verteld en echt gespeeld. De acteurs moeten steeds schakelen en kunnen daardoor niet echt in hun spel komen. De personages blijven daardoor vlak, ondanks de ontwikkeling die ze gedurende het stuk doormaken. De enige acteur die zich nog een beetje kan laten zien, is Thomas Commaert, die een aandoenlijke Biggie neerzet.

Een ander nadeel van de gekozen vorm is de inconsequente interactie met het publiek. Het ene moment is dat onderdeel van het stuk en het volgende moment zijn de mannen weer met zijn vijven op het eiland. Het zou voor de kijker makkelijker zijn als de acteurs zich op één vorm richten: Of het publiek is onderdeel van de groep of toeschouwer van de belevingen.

Toch zijn er niet alleen maar minpunten. Een groot pluspunt is het simpele, maar leuk bedachte decor. Er staan allemaal houten kisten en om het eiland uit te beelden gebruikt men een gietertje. Daarmee bakenen de spelers hun speelvloer af met een lijntje zand en bierdopjes, die fungeren als schelpjes. De acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld. Daarnaast is het stuk voor 13/14-jarigen, voor wie het bedoeld is, ook echt leuk en de aanwezige jongeren genoten met volle teugen.

We kunnen concluderen dat Aangespoeld voor de doelgroep een erg leuke en vermakelijke voorstelling is. Het volwassen deel van het publiek wordt minder geboeid en er had meer uit het stuk gehaald kunnen worden, als de makers voor één vorm hadden gekozen.

Aangespoeld is nog tot en met 24 april in diverse theaters in Nederland te zien. Meer informatie: www.hetlaagland.nl

Tekst: Sebastiaan Spiekerman – Foto’s: Paula Wielders

Lees ook:Grappige Sherlock zonder spanning
Lees ook:Spoffin houdt auditie voor straatspektakel
Lees ook:Elf minuten in de prostitutie
Lees ook:Rake debuutvoorstelling van De Spelerij
Lees ook:Jonge gezelschap De Hollanders volgen idealen de Tachtigers

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Aangespoeld met bierdopjes

 1. Nina

  Hallo Sebastiaan Spiekerman,

  Jammer dat u er zo negetief over bent, maar ik ga er dan ook maar even vanuit dat u alleen van saaie, onnavolgbare kunstzinnige stukken houd.

  Ik vond het namelijk erg leuk. Wij moesten er voor CKV(kunstzinninge culturele vorming) heen. Ik vond het tot nu toe erg vervelend om een dag naar zulke onzin te gaan en veel andere stukken zorgden er alleen maar voor dat ik er een grotere hekel aan kreeg. Maar dit was de eerste keer dat ik een voorstelling echt leuk vond. Ik ben ook van plan voor de vrije opdracht van CKV weer naar een toneelvoorstelling te gaan.

  Misschien is de diepgang van het stuk u ontgaan, omdat u het verhaal niet kent. Anders is misschien het hele stuk u ontgaan want wij vonden de personen, met hun twijfels en angsten, toch erg goed weergegeven.

  Leuk dat uw nog wel enkele positieve dingen ziet, zoals dat de rest van het publiek zich vermaakt. Alleen denk ik dat uw de doelgroep wat verkeerd heeft ingeschat want wij, 16/17-jarigen van het VWO, hebben ons ook prima vermaakt. Daardoor denk ik dat volwassenen die gewoon naar een leuke voorstelling willen, zich ook prima zullen vermaken.

  Maar ik weet ook wel, het is makkelijker het ei rot te noemen dan er zelf een te leggen.

  Liefs,

  Nina

    /   Reply  / 
 2. Suzan Auteur

  Beste Nina,
  Sebastiaan is onze jongste recensent en 18 jaar, hij valt dus wel degelijk in de doelgroep. Hij beschrijft hier zijn mening, net als dat jij dat doet. Jij vond het leuk, hij was minder enthousiast en geeft daarbij duidelijk aan waarom. Op het moment dat hij, zonder argumenten, de voorstelling zou afkraken, zou ik je mening delen. Nu vind ik je reactie niet terecht.

  Maar, het is alleen maar goed dat smaken verschillen en dat jij de voorstelling anders hebt ervaren. Toch zul je ook Sebastiaans reactie moeten respecteren.

    /   Reply  / 
 3. Yolanda

  Beste Suzan,
  Ondanks dat ik de mening van Sebastiaan respecteer vind ik toch dat de mening van Sebastiaan sneller zal worden overgenomen omdat hij prominent zijn mening mag geven. Jammer dat het maar één mening is. Waarom niet meerdere mensen hun mening laten geven? Ik ben “verplicht” met mijn dochter meegeweest voor CKV en dacht ook een saai stuk te krijgen. Ik moest mijn mening al snel bijstellen. Het enthousiasme van de spelers was heel aanstekelijk. Hun spel was goed. Het zou jammer zijn dat door één mening, de keuze van de jeugd niet op dit stuk zou vallen.

    /   Reply  / 
  1. Suzan Auteur

   Beste Yolanda, deze website bestaat, net als een cultuurredactie bij een krant, uit een kleine redactie. Meerdere journalisten naar een voorstelling sturen en daar meerdere artikelen aan wijden, is dus niet mogelijk. Dat is waar wij met toneel.blog ook niet voor kiezen.

   Het gevolg is inderdaad dat je dan één kant van het verhaal leest. Recensenten zijn soms positief, soms negatief. Wel proberen wij onze meningen altijd goed te onderbouwen. Iedereen die het niet eens is met een dergelijke recensie, mag dat natuurlijk uiten. Zoals dat hier gebeurt. Graag zelfs. Want naast het feit dat een recensent zijn persoonlijke voorkeuren laat meespelen, kunnen ook spelers en gezelschappen hun dag niet hebben. En een recensie is inderdaad een momentopname. Dat is het risico ervan, in welk medium dan ook. Grappig genoeg krijgen we dit commentaar nooit als het een goede recensie betreft…

     /   Reply  / 
 4. Michel

  Ik ben het deels eens met de mening. Het eerste dat in mij opkwam na de voorstelling was ook de mening van…..gasten met die muziekinstrumenten binnen handbereik had je meer en vlugger gebruik van moeten maken.
  Voor de rest niets dan lof voor die jonge gasten.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>