Een avondje heerlijk leedvermaak

In oktober 2008 speelde toneelgroep Cargo, onder de vleugels van Het Zuidelijk Toneel, Gewürztraminer voor het eerst. Schrijver Marcel Ostrop bewees zijn talent en na een succesvolle tournee door heel Nederland, werd de voorstelling dit seizoen hernomen. Laura van de Merwe nam een kijkje.

De tragikomedie Gewürztraminer gaat over een jonge vrouw (Heike Wisse), die op een dag voor de deur staat bij haar beste vriendin (Constance Kruis). Ze is boos weg gegaan van huis, omdat haar vriend alleen maar op de bank hangt, en is op zoek naar wat troost en een bemoedigend woord. Ze krijgt echter het tegenovergestelde. Zodra ze aangekomen is, wordt ze overspoeld met de meningen, frustraties en zogenaamde mensenkennis van haar vriendin. Die grijpt de gelegenheid met beide handen aan om een gigantisch drama te maken. Haar bemoeienissen hebben meer weg van verbale intimidatie dan van goede raad.

Ridicuul en over de top is het spel. Dimme Treurniet, in de rol van Berkel, valt hierin goed op zijn plaats: Naturel, met beide benen op de grond en toch absurd, vertolkt hij de rol van vriend van Constance. Ostrop legt met deze voorstelling op humoristische wijze de nadruk op de functie van het woord. Want onder de dunne laag ongecompliceerde alledaagse tekst, ligt een zwarte verwrongen wereld van emoties en ingewikkelde belangen verstrengelingen. Wie schreeuwt er nu eigenlijk om hulp en troost? En wie loopt er nu eigenlijk weg van zijn eigen angsten en frustraties? Het woord gebruikend om zich achter te verschuilen?

Er zit een goede opbouw in de energie van alle drie de spelers, waardoor een geloofwaardige absurditeit zich in het stuk steeds verder kan ontwikkelen. De vormgeving, die behoorlijk calvinistisch is, versterkt deze kracht nog meer. De acteurs hebben alle ruimte, maar vullen het podium met hun aanwezigheid op. Daardoor komt de focus op de tekst te liggen. Het vertier dat ontstaat is bitterzoet: Lachen om leed blijft een confronterende aangelegenheid.

Gewürztraminer is een grappige energieke voorstelling, met een mineur ondertoon. Absoluut goed voor een avondje heerlijk leedvermaak.

Tekst: Laura van de Merwe

Lees ook:Kleurrijke beestachtigheid in De Wijze Kater
Lees ook:Een intense schets van de realiteit
Lees ook:Een Ideale Vrouw: Een Verrukkelijke les in Perfectie
Lees ook:Een prachtige Belle en haar Beest
Lees ook:Open dag op Internationale Theaterschool DNA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>