Kleurrijke beestachtigheid in De Wijze Kater

Na de twee wat zwaardere klassiekers Op hoop van zegen en Ghetto is het volgens Het Toneel Speelt nu tijd voor luchtiger vermaak. De wijze Kater ging afgelopen week in première en is een tijdloos sprookje van Herman Heijermans. Het Toneel Speelt speelt met dit stuk voor de derde keer een werk van de beroemde oud-Hollandse schrijver. Laura van de Merwe ging kijken.

De wijze Kater gaat over de jonge Jonathan (Maarten Heijmans), die door zijn immense goedheid alles is kwijtgeraakt wat hij bezat. Alleen een kater en de liefde van Antoinette, de dochter van de melkboer, heeft hij nog over. Helaas beschikt hij niet over de financiële middelen om met Antoinette te trouwen. Zijn kater, die opeens kan praten, biedt hem echter hulp aan en bij toeval krijgt de kat een baantje aangeboden in het koninklijk paleis, als rattenverdelger. De koning (Mark Rietman) is hem zo dankbaar voor zijn goed verrichte werk, dat hij hem de mogelijkheid geeft, om een dag te regeren. Maar als de kat de smaak te pakken krijgt, loopt alles mis.

De kater wordt gespeeld door Camilla Siegertz, vorig jaar nog te zien als Constanza in Zomertrilogie van Toneelgroep Amsterdam, die mens en kat prachtig laat samenvloeien. De kat zorgt voor de moraal van het stuk en De Wijze Kater staat of valt met diens eigen optreden. Siegertz zorgt voor een prachtige uitwerking. Haar beestachtigheid is een uitvergroting van het beestachtige in de mens. Beestachtigheid gecombineerd met een grote hoeveelheid macht kan niet goed gaan. Alleen een fatsoenlijk menselijk verstand, vergevingsgezindheid en medeleven leiden de macht in goede banen.

Het hele stuk heeft een soort clichématige humor over zich, die typisch is voor de komedieën uit de tijd van Heijermans. Hiermee is echter niets mis. Door de cartoonachtige manier waarop De Wijze Kater is neergezet, zijn alle grappen groots en aanstekelijk. Die absurdistische manier van werken zien we terug in het decor, waarvoor de complimenten uitgaan naar  Thomas Rupert. Het toneelbeeld lijkt op een Walt Disney uitklapboekje, dat alles een extra tintje vrolijkheid geeft.

Al met al is De Wijze Kater een ouderwets sprookje in een modern jasje. Voor Heijermans is het geen literair hoogstandje, maar dat doet er niet toe. Nu is het vooral een prima avondje vermaak!

Tekst: Laura van de Merwe

Lees ook:De wijze kater in race om AVRO Toneelprijs
Lees ook:Een absurde Roze Kater op de Parade
Lees ook:Verleidingsspel tot de dood
Lees ook:Mooi portret van ploeterende man
Lees ook:Ghetto mist de actualiteit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>