Parade: Dominee Gremdaat, een gouwe ouwe

Oh dominee! Wat zal ik doen? Het roer om gooien? Het allemaal helemaal anders doen? Of heerlijk in dat vieze pruttelige en ranzige vijvertje blijven varen zoals u dat beschrijft? En het veilige pad af gaan? 

Bij het bekijken van het blokkenschema van de Parade, blonk de voorstelling Dominee Gremdaat weet van wanten eruit. Het is een gouwe ouwe. Een voorstelling die je minstens een keer in je leven gezien moet hebben volgens de gemiddelde 50-plusser. Ik besloot daarom mijn roer om te gooien en niet ‘weer’ naar een van die hyper moderne, innoverende en shockerende performances te gaan. Nee, ik ging rustig genieten van de wijze woorden van Nederlands leukste dominee. Dominee Gremdaat.

De tent was gevuld en de wijze Dominee Gremdaat wist het publiek plat van het lachen te krijgen. Als niet 50-plusser kreeg hij mij ook aan het lachen door onderwerpen aan te halen waar je je enigszins in kunt vinden of herkennen.

Buikpijn

Het was zo knap om te zien hoe Paul Haenen op de juiste momenten net die ene rare beweging maakt die mijn lachspieren doen trekken. Of net die ene grap aandikt waardoor mijn buikspieren nu nog meer getraind zijn. Ik kreeg er buikpijn van.

De rust waarmee hij daar als ervaren performer zijn verhaal stond te doen deed mij bewijzen: Dominee Gremdaat is een voorstelling die iedereen gezien moet hebben. Minstens een keer in zijn leven.

Dus gooi je roer om en ga.

Tekst: Rebecca Trouwee

Foto: Joke Schot en N&P

Gezien: 14 augustus, Parade Amsterdam

 

Kijk hier voor meer informatie over de voorstelling.

Lees ook:Parade: The power of sex (by Blush)
Lees ook:Halina Reijn krijgt Courbois-parel
Lees ook:Parade: Buurman & Buurman-formule te braaf
Lees ook:Parade: Love is more than just a game for two
Lees ook:Parade: De Pensionados niet vernieuwd, wel vermakelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>