Parade: Buurman & Buurman-formule te braaf

Al wachtend voor de voorstelling hoorde ik dat we vanavond een totaal nieuwe versie te zien zouden krijgen van Buurman & Buurman XL. Eigenlijk ben ik dus naar de première geweest van de tweede versie. In een week tijd hebben ze de voorstelling namelijk veranderd en aangepast waar nodig om deze eerste Utrechtse Parade avond te kunnen stralen.

In de zaal bevond zich het typerende huisje van de Buurmannen. Ook de tuinbroeken met de bekende mutsjes herkende ik meteen uit mijn jeugdherinnering. Maar toch waren ze anders dan mijn vertrouwde Buurman & Buurman-associatie. Deze Buurmannen waren vunzig, erotisch, alcoholisch, zeg maar ‘ volwassen geworden’. Met platte grappen en fysieke kunsten nemen ze je mee in het Buurmannenleven. Het Buurmannenleven waar klunzigheid op nummer één staat, en waar de gekste oplossing nog niet gek genoeg blijkt te zijn.

Fysiek spannend

Deze keer bouwen ze een barbecue. De moeilijkste uitdagingen gaan de acteurs aan om deze barbecue werkelijkheid te laten worden. Door acrobatische trucs wordt het soms spannend. Ze bungelen aan het randje van het dak of balanceren op een ladder. Helaas is dit ook wat het is. Er wordt geen echte barbecue gebouwd. Het verschil tussen werkelijke spanning en de spanning op toneel is voor mij te groot.

Langdradig

De tekst die ze gebruiken is minimaal, maar voor mij al te veel. In hun fysiek zijn alle handelingen duidelijk uitgelegd en door de tekst toe te voegen wordt het voor de hand liggend. De voorstelling is op sommige momenten nog erg langdradig. Dit komt waarschijnlijk door de Buurman & Buurman-formule, waarin iets via veel obstakels gebouwd wordt en alles steeds op het nippertje goed gaat. Iets wat te braaf blijft binnen de lijnen van deze formule.

Ik heb de eerste versie niet gezien. Deze première ging nog niet altijd soepel, maar hopelijk hebben ze deze nieuwe versie nu wel helemaal in de vingers. Ze hebben mooie vindingen, sterk stil spel, een prachtig decor en de dubbelrollen zijn goed uitgewerkt. Als je deze voorstelling op de Parade nog gaat bekijken, onthoud: A Je to!

Tekst: Sanne Arbouw

Foto: Bart Merks

Gezien: 22 juli, Parade,Utrecht

 

Lees ook:Parade: Dominee Gremdaat, een gouwe ouwe
Lees ook:BAS is om op te vreten
Lees ook:Alice in Wonderland in eigen huis
Lees ook:Parade: The power of sex (by Blush)
Lees ook:Yentl en De Boer winnen Wim Sonneveldprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>