Halina Reijn krijgt Courbois-parel

Halina Reijn is dinsdagavond bekroond met de Courbois-parel. De actrice kreeg de prijs uit handen van de naamgeefster in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens het 25-jarig jubileumfeest van Toneelgroep Amsterdam.

Dinsdag 26 februari ontving Halina Reijn uit handen van Kitty Courbois de Courbois-parel. De ‘doorgeef’ theaterprijs werd in 2010 in het leven geroepen bij het vijftigjarige jubileum van Kitty Courbois. Met de Courbois-parel wordt een actrice geëerd die gedurende een jarenlange carrière zowel op de theaterplanken, als in de film- en televisiewereld een onuitwisbare indruk heeft gemaakt bij een groot publiek.

Kitty Courbois: ‘Drie jaar geleden kreeg ik de Courbois-parel  uitgereikt. Een nieuwe toneelprijs, naar mij vernoemd. Een prijs met een opdracht ook. Deze prijs moest ik door gaan geven aan een actrice die naar mijn idee de prijs verdiende. Direct toen ik de prijs kreeg schoot er een naam, een actrice, door mijn hoofd. ZIJ, ja ZIJ, moest de parel krijgen. De dagen, maanden, jaren daarna heb ik de naam van die actrice uit mijn hoofd gezet. Ik wilde niet impulsief tot mijn keus komen. Ik wantrouwde mijn gevoel. Het was een serieuze opdracht die ik had gekregen, en daar wilde ik serieus over nadenken. Ik ben voorstellingen gaan kijken met mijn parel in het achterhoofd. Heb actrices gezien én gewogen. Ik heb ook nagedacht over wat ik belangrijk vind in het theater. Wat is mooi? Wat is goed? Het is simpel. Ik houd van toneel dat me raakt. Theater dat ik geloof. Ik wil niet hoeven denken. Ik wil voelen. Ik wil iets beleven. Ik wil lachen. Het mag nooit netjes zijn. Liever stout. Ik houd van actrices (en acteurs!) met die instelling. Die direct zijn. Die zich iedere avond weer storten op hun rol. Op hun medespelers. Actrices die leven. En hun publiek laten meebe-leven. De actrice die mijn parel gaat dragen leeft, repeteert en speelt zo. Vol overtuiging. Direct uit het hart. Als een wilde kat. Ze speelde prachtige rollen. Raakte toeschouwers in het theater, televisie en in de bioscoop. Ik had het kunnen weten. Het was mijn eerste impuls, mijn gevoel drie jaar geleden dat me al de weg wees naar de actrice die ik nu de Courbois-parel ga geven.’

In een 19de-eeuws Frans kistje van glas, ligt de broche met de parel op een bedje van lapjes stof van kostuums die Courbois zelf ooit gedragen heeft: van een stukje plissé jurk uit Andromache en Richard III, een reepje uit het korset van The massacre at Paris, een lapje uit het overhemd van Naar Damascus tot een stukje uit de jurk die ze tijdens Zomertrilogie droeg.

De Courbois-parel is een specimen van een zeldzame soort: de doorgeefprijs, waarbij de winnaar of drager zelf mag bepalen wanneer en aan wie hij of zij de prijs overdraagt. Halina Reijn is de eerste actrice die, na Courbois zelf,  de parel in ontvangst neemt.

Bron: Toneelgroep Amsterdam

Lees ook:Kitty Courbois onderscheiden
Lees ook:Amsterdam eert actrice Kitty Courbois
Lees ook:Poolse prijs voor Halina Reijn
Lees ook:Topactrices weer samen in nieuwe tragikomedie La Paloma
Lees ook:Kees Hulst en Maria Kraakman zijn de grote winnaars

1 Reacties // Reageer

One thought on “Halina Reijn krijgt Courbois-parel

  1. Sue

    Mooie argumentatie! Daar kan Halina trots op zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>