Parade: De Pensionados niet vernieuwd, wel vermakelijk

Vrolijk wordt het publiek verwelkomt met het joodse woord Mazzeltov! In de ronde circustent draait uitbundige klezmermuziek. In een gehavend ouderwets oostblok interieur staat een oude man te tennissen. Hij slaat doelloos met zijn racket tegen de tennisbal die vast is gebonden met een lang touw aan een hark. Elke keer kaatst de bal terug. In De Pensionados van Petit Circuit zien we het bestaan van een eenzame oude man.

De rust wordt abrupt doorbroken als zijn vroegere vriend Emiel (Peer Mascini) opeens in de huiskamer staat. Na 33 jaar zien ze elkaar weer. Oude herinneringen worden opgehaald en er wordt bijgepraat. Emiel is nog wild en levenslustig. Hij vertelt stoer over hoe hij er nu twee vriendinnen op na houdt. De rustige Jacob (Bart Walthaus) daarentegen heeft net zijn relatie beëindigd en leeft nu een eenzaam bestaan. Emiel bekritiseert het in zijn ogen saaie burgerlijke leven van Jacob en probeert hem mee te nemen in zijn eigen wilde gedrag. Hij laat hem zien hoe je als 65-plusser nog een vrouw aan de haak slaat. Als het na verloop van tijd blijkt dat Emiel niet meer van plan is om het huis te verlaten, draaien de rollen om.

Ouderwetse speelstijl

Het vermakelijke korte levensverhaal van beiden mannen geven een goede weergave van het bestaan van twee ongehuwde mannen op leeftijd. De dialogen worden afgewisseld met muziek en gevatte grappen. Voor het gemiddelde tempo van een 65-plussers is het een snelle en afwisselende voorstelling. Bart Walthaus vertolkt de rol van de bedeesde, schuchtere Jacob indrukwekkend. De verhaallijn kabbelt gedurende de voorstelling door en mist het toewerken naar een ontluikende ontknoping. De speelstijl doet enigszins ouderwets aan en in combinatie met het alledaagse verhaal is de voorstelling niet heel vernieuwend. Pensionados is een gevatte en vermakelijke voorstelling, ook voor niet 65-plussers.

Tekst: Gaby Langendijk

Gezien: 14 augustus, Parade, Amsterdam

De Pensionados is nog te zien tot en met 16 augustus op de Parade Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:Parade: Vermakelijke plantenbeleving in de kas
Lees ook:Alledaagse en ontroerende eerlijkheid
Lees ook:Tractoren Parade op weg naar Den Haag
Lees ook:21e Parade kleiner en fijner
Lees ook:Parade: Charisma George en Eran houdt voorstelling staande

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>