Fringe: The Birdmann als persiflage van zichzelf

birdmann‘A man like no man’. Deze woorden klinken door de pikdonkere zaal van het Bellevue theater. Wat staat er te gebeuren? De Fringe-voorstelling vindt plaats in zwart en wit. Nu is er nog vooral zwart. Opeens gaat er licht aan op het toneel. Een man met een hanenkam in een zwart/wit pak staat achter een microfoon en kijkt ons met grote ogen aan. Het is stil. Er is niets. Naast hem ligt een koffer. De rest van het toneel is leeg. De man achter de microfoon is ‘The Birdmann’.

Hij komt uit Australië met alleen een zwempak mee en een visa op zak, dat is alles wat je nodig hebt. Hij begint een reeks van korte grappige sketches. Deze worden afgewisseld met serieuze gedachtegangen over onder andere vrije werelden, klimaatproblematiek, economische vooruitgang en crisis. The Birdmann doet alles om zijn publiek te vermaken en bedankt iedereen na elke sketch voor de aandacht. De korte acts lopen uiteen van jongleren met plastic tasjes, messenwerpen tot liedjes zingen. Hij neemt het publiek mee door te laten klappen, zingen en zelfs laat hij hen de golven van de zee uitbeelden. Op momenten is The Birdmann zo over de top dat hij een persiflage wordt van zichzelf en hij het  komediant zijn bijna belachelijk maakt. Hij neemt het publiek zo ware in de maling. Ze zijn getuigen van hun eigen simpele verlangen om vermaakt te worden. De voorstelling eindigt zoals hij begon in het zwart. Het publiek blijft over met niets.

Bizar en slap

The Birdmann is een bizarre voorstelling waar je als publiek wordt meegesleurd in grappige, gekke momenten en daarna opeens in een serieuze situatie beland. De voorstelling is lastig te plaatsen. Als publiek blijf je vermaakt en verward achter als The Birdmann is afgelopen. De tekst is zeer sterk en loopt uiteen van pakkende ‘one-liners’ tot verhalende anekdotes. Er is veel interactie met het publiek dat The Birdmann goed meekrijgt tijdens de voorstelling. De variété-sketches zijn hier en daar onprofessioneel en slap. De plank wordt soms mis geslagen met een te afgezaagde grap. Tijdens de voorstelling wordt er niet naar een duidelijk, samenhangend hoogtepunt toegewerkt. The Birdmann bestaat voornamelijk uit een reeks van vermakelijke en doordachte sketches.

Tekst: Gaby Langendijk

Gezien: 8 september, Theater Bellevue, Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie over The Birdmann.

Lees ook:Weinig houvast tijdens kerst met Rooyackers, Kamps en Kamps
Lees ook:Zina neemt de wijk
Lees ook:Parade: Gewaagde muziekmedley Janis Joplin
Lees ook:Man met hoed op de Parade
Lees ook:Amsterdamse regiestudenten tonen werk in Toneelschuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>