Parade: Gewaagde muziekmedley Janis Joplin

Janis Joplin is een van de muziekiconen uit de jaren 60. Bekend om haar rauwe stem, drugsgebruik en ‘electric dancemoves’ kreeg zij de bijnaam ‘queen of  psychedelic soul’. De muzikale monoloog Piece of my heart, vernoemd naar een van Janis meest bekende nummers, geeft een indruk van haar leven.

Te midden tussen vele flessen Southern Comfort vertaalt Margje Wittermans de rol van Janis Joplin. Op het toneel staat een oude, zwarte leren bank. Overal liggen kranten, drankflessen, kledingstukken en muziekinstrumenten. Op een zwart/wit televisie zijn de oude series Peyton Place en I love Lucy te zien. Het had de woonkamer van Janis Joplin kunnen zijn.

Tijdens de voorstelling worden bekende nummers van Janis live gezongen en afgewisseld met korte sketches over haar leven. Haar overtollig drugs-en drankgebruik komen naar voren, evenals haar liefde voor het leven op het podium. De vragen uit de jaren 60 worden aan het licht gebracht. Wat is vrijheid? Waarom hebben we oorlog nodig? Liefde is seks!

Tevergeefse imitatie

De voorstelling Piece of my heart is een muziekmedley onderbroken door kleine spelfragmenten. De nummers van Janis Joplin worden ijzersterk gezongen door Margje met een krachtig en zuiver stemgeluid. Tijdens de voorstelling wordt er continue gewisseld tussen Engels en Nederlands. Het is een gewaagde zet om een persoonlijkheid als Janis Joplin te vertolken. Hier en daar blijft het ook enkel bij een tevergeefse imitatie. Veel van de fysieke kenmerken en het taalgebruik van Janis komt geforceerd over en wordt daarnaast niet consistent uitgevoerd. Het is niet altijd duidelijk of Margje Wittermans het doel heeft of een persiflage neer te zetten of een realistische imitatie te geven.

Piece of my heart herinnert je aan de jaren 60 en brengt je de mooiste muziek van Janis Joplin.

Tekst: Gaby Langendijk

 

Gezien: 19 augustus, Parade Amsterdam

 

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:Get it while you can: vijf keer Janis Joplin!
Lees ook:Speciale aanbieding The Normal Heart voor toneel.blog
Lees ook:Brigitte Kaandorp wint Dirk Witte Prijs
Lees ook:De entertainer: intrigerend familiedrama met eentonige dynamiek
Lees ook:Freek Bartels: ‘The Normal Heart is waargebeurd verhaal dat niet vergeten mag worden’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>