Kabaal en Liefde waar sprookje zonder gelukkig einde

Schermafbeelding 2013-09-01 om 22.04.11De liefde gaat niet over rozen. Zo blijkt ook in Kabaal en Liefde van Theaterproductiehuis Zeelandia. Geliefden Louise en Ferdinand zijn als dag en nacht. Hij is van adel, de zoon van de president. Zij is een meisje van eenvoudige komaf. Louise heeft een voorgevoel dat hun liefde geen gelukkig einde kent. Ferdinand daarentegen klampt zich vast aan zijn Louise. Hij gelooft in de utopie dat de liefde alles overwint.

Kabaal en Liefde is de grootschalige openingsproductie van het Zeeland Nazomerfestival. In 1784 ging het liefdesdrama, geschreven door Friedrich Schiller, in première. Na bijna veertig jaar staat Kabaal en Liefde weer op de planken en dat terwijl onze oosterburen het stuk met regelmaat spelen. Met een nieuwe vertaling door Alex Mallems en de prachtige buitenlocatie bij het Slot Moermond in Renesse, een goed moment om deze klassieke liefdestragedie weer op te voeren.

Kleding, ontworpen door Nicky Nina de Jong, is een moderne, een beetje over de top, interpretatie van de kleding van weleer. Zoals de jurk van de dienstmeid: lichtblauw, grote bolvormige hoepel maar dan met Adidasstrepen. De mantel van de koning lijkt uit gouden bolletjes te bestaan maar als je beter kijkt dan blijken dat kleine gouden doodshoofden te zijn. Het mag duidelijk zijn dat deze man geen vredelievend heerser is. Ook de kleding van Lady  Milford, een doorzichtige jurk met veel bling-bling, laten geen twijfel over haar levensstijl.

De muziek is wat ontroert

Vergelijkingen met Romeo en Julia verklappen het al: Kabaal en liefde kent geen gelukkig einde. Maar tot die tijd is het genieten. Dat begint al met de locatie: in het prachtige lommerrijke omgeving kijk je naar het Slot Moermond, een schattig kasteeltje uit de dertiende eeuw. Echt een kasteeltje om bij weg te dromen. De combinatie van het vlotte spel, de mooie muziek en liederen nemen je mee in dit tragische liefdesverhaal. Af en toe zijn er kleine hakkelingen in de tekst maar het spel maakt veel goed. Het lied van de Lady, Er liebt mich nicht, wordt ontroerend mooi vertolkt door Sjaan van Duinhoven. Dat, samen met de geliefden die elkaars verraad proberen te verwerken vliegt je naar de strot. Ik vermoed dat het zonnige Renesse deze nazomer niet alleen bezocht zal worden door strandliefhebbers.

Tekst: Ester van Aalst

Gezien: 28 augustus, Slot Moermond, Renesse

Foto: Lex de Meester

Lees ook:Kabaal en Liefde in Amsterdamse Bostheater
Lees ook:Ariane Schluter in liefdevolle voorstelling
Lees ook:Meeslepende mythes bij Artemis
Lees ook:Holland Festival: zang en muziek betoveren in You Us We All
Lees ook:Suspense Hitchcock traag op toneel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>