Ariane Schluter in liefdevolle voorstelling

“Ik bestel een kopje koffie in de hoop dat er een koekje bij zit. En dan is het een café noir. Een koekje dat het cellofaan niet waard is, waar het in zit.” Louise (Ariane Schluter) zit aan een tafeltje met een spa’tje rood, koffie, een boek en wat bierviltjes. Vanaf dit plekje vertelt zij haar verhalen. Dat ze van koffie verkeerd houdt en van moeilijke mannen. Dat ze moeilijke woorden gebruikt zoals eloquent en dat dat haar niet in dank wordt afgenomen. Af en toe speelt ze piano, een kleine stukje van Brahms of Satie. Prachtig is de lange stilte die Schluter laat vallen. Dan draait ze zich naar het publiek, ze frunnikt een beetje met haar handen. Zo’n klein gebaartje. In haar ogen verschijnen tranen, maar stromen doen ze niet. Ze verbijt zich en slikt de tranen weg. Weer even een stukje achter de piano. Wow, wat een prachtig spel.

Stand-up filosoof Laura staat nu eens niet zelf op de planken, maar schreef speciaal van Ariane Schluter een ontroerende monoloog over een vrouw in de veertig. Louise is alleen, maar niet zielig, zegt ze zelf. Alleen dat herhaalt ze misschien net een keertje te veel. Af en toe is er een lachje in de zaal. Een klein lachje van herkenning, precies genoeg om even de spanning te breken. Alleen voor jullie is geen vrolijke voorstelling, maar de rake observaties van Louise laten je af en toe lachen. De verhalen beginnen anekdotisch, ze vertelt wat ze doet en geeft daar haar oordeel over. Om meteen daaropvolgend ook haar eigen gedrag onder de loep te leggen: ‘Raar he, dat doe ik dan’.

Alleen voor jullie is een eenzame voorstelling, maar ook eentje vol compassie. Louise is liefdevol beschreven door Laura Dolron. Louise wordt liefdevol gespeeld door Schluter. En Louise wordt liefdevol ontvangen door het publiek.

Meer informatie: www.nationaletoneel.nl

Tekst: Ester van Aalst – Foto: Jochem Jurgens

Lees ook:Ariane Schluter vertelt over Medea…
Lees ook:Ariane Schluter krijgt Theo Mann-Bouwmeesterring
Lees ook:Ariane Schluter op het witte doek
Lees ook:Gelukkig nieuwjaar!
Lees ook:Intrigerende stilte in Mijn slappe komedie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>