Holland Festival: zang en muziek betoveren in You Us We All

In een hedendaags Masque (Britse voorloper van de opera) onderzoekt multitalent Andrew Ondrejcak wat Deugd, Liefde, Hoop en Dood nog betekenen in de hedendaagse wereld. Onder begeleiding van Baroque Orchestration X zingen Shara Worden, Helga Davis,  Martin Gerke en Carlos Soto een mix van barok met pop en soul.

De voorstelling begint druk: niet vanwege wat er op het podium gebeurt maar vanwege het grote scherm waarop je allerlei websites, filmpjes en plaatjes ziet. Alsof je mee mag kijken terwijl iemand op een computer aan het werk is. Willekeurig verschijnen en verdwijnen computervensters, maar later blijken de (video)beelden goed bij het gezongen verhaaltje te passen. Dat meekijken heeft wel iets leuks maar wordt een beetje te veel. Alsof je tv kijkt terwijl iemand anders continue aan het zappen is. De kleding, vooral van de vrouwen, is prachtig kleurrijk en over de top. Hoepeljurken in hetzelfde patroon als op het grote scherm. Zo lijken de personages soms te verdwijnen van het podium.

Gezongen fanmail

Zang en muziek zijn adembenemend mooi en soms erg verrassend. Zoals de gezongen brieven aan hedendaagse (pop)idolen. Met muziek waarin een ouderwetse typemachine een grote rol speelt, zingt Hoop (Shara Worden) vol hoop op erkenning haar fanmail. Langzamerhand verdwijnt alle opsmuk uit de voorstelling: de kleding maar ook het grote scherm verdwijnt. Van overdaad naar een kaal theaterpodium. Van kleurrijke hoepeljurken naar ouderwets wit ondergoed.

Barok totaalspektakel?

Natuurlijk je was gewaarschuwd: de voorstelling als allegorisch verhaal maar de samenhang in de voorstelling is moeilijk te vinden. Het blijft fragmentarisch met personages die nauwelijks interactie met elkaar hebben. Knap is dat de verschillende liederen organisch in elkaar over gaan. De mooie muziek en zang raakt maar de tekst blijft daar  -hopeloos- achter. In You Us We All excelleert de zang en muziek maar het beloofde barok totaalspektakel komt niet uit de verf.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Kerstin Behrendt

Gezien: 18 juni, Theater Bellevue, Amsterdam

 

Lees ook:Rotterdamse Schouwburg komt met tv-podium
Lees ook:Lost in Translation in de Randstad
Lees ook:Dynamisch tijdsbeeld in Amsterdammers
Lees ook:Over het IJ Festival stopt vanavond eerder door WK
Lees ook:Op de bodem: indrukwekkende rollercoaster

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>