Kabaal en Liefde in Amsterdamse Bostheater

Kabaal en Liefde van Friedrich Schiller is vanaf 3 juni te zien in het Amsterdamse Bostheater. Het was de openingsvoorstelling van Zeeland Nazomerfestival 2013. Na de succesvolle reeks in Zeeland wordt het, in samenwerking met het jubilerende Amsterdamse Bostheater, van 3 tot en met 14 juni a.s. opnieuw opgevoerd in Amsterdam.

De liefdesgeschiedenis tussen het jonge paar Ferdinand en Louise is vanaf het begin problematisch. Hij is van adel, zoon van de president, rijk en machtig. Zij is een eenvoudig burgermeisje, arm en vroom. Louise voorziet het onheil van hun onmogelijke liefde. Maar Ferdinand klampt zich verblind vast aan de utopie van de liefde die alles overwint. Zijn vader kent geen scrupules en wil zijn maîtresse, Lady Milford, uithuwelijken aan zijn zoon. Grote morele principes als de zuiverheid van de liefde worden geplaatst tegenover de corruptie van de macht.

Duitse Romantiek

Met Kabaal en Liefde schreef Schiller een tragedie die model staat voor de Sturm-und- Drangstijl die karakteristiek is voor de Duitse Romantiek. Het stuk is in 1784 voor het eerst opgevoerd. Het is een variant op Shakespeares liefdesdrama Romeo en Julia en draait om verboden liefde die eindigt in de Liebestod. De vereniging in de dood overstijgt het verschil in stand die de twee geliefden uiteen lijkt te drijven. In Duitsland wordt dit stuk jaarlijks gespeeld, maar in Nederland was dit ‘burgerlijk treurspel’- zoals Schiller het zelf noemde – al bijna veertig jaar niet meer opgevoerd.

Livemuziek

In regie van Frances Sanders en met een uitgebreide cast – o.a. musicalster Doris Baaten (Hij Gelooft in Mij) – is dit een locatievoorstelling waarbij livemuziek een belangrijke rol speelt.

Klik hier om kaarten te bestellen.

Foto: Lex de Meester

Lees ook:Kabaal en Liefde waar sprookje zonder gelukkig einde
Lees ook:Openluchttheater in het Amsterdamse Bos
Lees ook:Theaterprimeur voor Amsterdamse Bos
Lees ook:Topcast in verfilming Shakespeares ‘Storm’
Lees ook:Ook Zeeland Nazomerfestival recordaantal bezoekers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>