Veel internationaal straattheater op Spoffin festival

Spoffin, het internationale festival voor straat- en locatietheater in Amersfoort, beleeft alweer haar vierde editie. Ruim 45 professionele voorstellingen en acts zijn van 23 tot en met 25 augustus in en rond de binnenstad te beleven.

Spoffin opent donderdag 22 augustus met Spoffin Amuses in theater De Flint, waar een groot deel van de artiesten een voorproefje geeft van hun voorstellingen die de dagen erna te zien zijn. Tijdens deze editie spelen 45 professionele groepen en artiesten uit 12 Europese landen. Het programma telt vier wereld- en elf Nederlandse premières.

Dansen op stelten

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van professioneel straat- en locatietheater, circustheater en andere voorstellingen in de openbare ruimte krijgen ruim baan tijdens internationaal street arts festival Spoffin. Hier stappen de levensgrote poppen van DudaPaiva Company voor het eerst over de drempel naar buiten, beleeft de guerrillavoorstelling Tape Riot van Asphalt Piloten haar Nederlandse première en experimenteren beroepsperformers met moderne dans op stelten.

Middeleeuwse tuin

Een Nederlandse  première is die van de voorstelling Break a Legend van DudaPaiva Company, in de tuinen van een middeleeuws hofje. Het is voor het eerst dat dit internationale gezelschap een voorstelling op een buitenlocatie in plaats van binnen in de theaters opvoert. Spannend, vindt Duda Paiva zelf, aangezien hij verwacht dat het contact tussen dansers, poppen en publiek veel intiemer zal zijn dan in het theater. Break a Legend  bestaat uit een selectie van nieuwe acts en scènes uit bestaande shows, als voorbereiding op het 10-jarig bestaan van de groep volgend jaar.

Tekeningen van tape 

Van een heel andere orde is Tape Riot van de Zwitserse Asphalt Piloten. De guerrilladansers brengen samen met een muzikant en beeldend kunstenaar een bliksembezoek aan de stad. Tekeningen van tape op muren en ramen herinneren na de voorstelling nog dagen lang aan de intense act waarbij de kunstenaars de stad veroveren met muziek, dans, parkour, beeld en geluid.

Maskertheater uit Rusland

De moderne maskertheatervoorstelling Last Bastion van Mr Pejo’s Wandering Dolls uit Rusland is één van de Nederlandse premières tijdens Spoffin. De groep, opgericht in een oud, gekraakt paleis van Tsaar Nicolaas II ten tijden van de perestrojka, speelde al voor staatslieden als Poetin, Blair en Bush en verkregen zo de status van presidentiële paljassen. Naast dit uitdagende maskertheater staat ook de Nederlandse première van Faust van de Britse groep Bad Taste Company geprogrammeerd. De groep brengt volgens kenners de urban dance naar nieuwe hoogten met producties waarin zij dansvaardigheden combineren met theater en vuur en is naar Spoffin gebracht door Mikey Martins, programmeur van het vernieuwende Norfolk & Norwich Festival.

Het volledige Nederlandstalige programma is hier te vinden en de Engelstalig via deze link.

Foto: Asphalt Piloten – Tape Riot, Vincent Vanhecke, Duda Paiva – Break a Legend, Duda Paiva en Jaka Invanc

 

 

 

Lees ook:Recordaantal bezoekers op Spoffin festival
Lees ook:Nederlands theater goed vertegenwoordigd op prestigieus Festival
Lees ook:Maker of performer? Sluit je aan bij het Lab van het Cardboardia team
Lees ook:Spoffin houdt auditie voor straatspektakel
Lees ook:Amersfoort begint nieuw theaterfestival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>