Nederlands theater goed vertegenwoordigd op prestigieus Festival

Duda Paiva, Stuffed Puppet Theatre, Toon Maas en ’t Magische Theatertje spelen op de veertiende editie van het Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes dat van 18 tot en met 27 september plaatsvindt in Charleville-Mézières, Frankrijk. Deze Nederlandse bijdrage aan het festival komt tot stand dankzij En Scène les Pays-Bas!, een van de internationale projecten van Theater Instituut Nederland (TIN) dat er voor zorgt dat de Nederlandse podiumkunsten steeds vaker in het buitenland te zien zijn.

Het Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes is een prestigieuze en driejaarlijks festival dat sinds 1961 is uitgegroeid tot de ontmoetingsplek voor publiek, poppenspelers, makers van objecttheater en programmeurs wereldwijd. De laatste editie in 2006 trok zo’n 150.000 bezoekers. Nederlandse bijdrage Duda Paiva speelt op het festival zijn succesvoorstelling Malediction (2008) en het prijswinnende Morningstar (2006) met muziek van Theo Nijland. Stuffed Puppet Theatre (Neville Tranter) speelt Cuniculus dat vorig jaar tijdens de RuhrTriennale in première ging. Toon Maas staat geprogrammeerd in het straattheaterprogramma. Van het ’t Magische Theatertje is Cantos Animata (2007) te zien, een voorstelling van Charlotte Puyk-Joolen dat al op meerdere festivals stond.

Tijdens het festival organiseert het TIN voor de aanwezige theaterprofessionals ook een rondetafelgesprek. Dit zal gaan over de unieke poppentheatertraditie in ons land, die vrij van welke traditie dan ook zichzelf heeft uitgevonden. Hieraan zullen Duda Paiva, Neville Tranter en Ulrike Quade deelnemen.

En Scène les Pays-Bas! heeft als doel dat er nog meer dans en theater uit Nederland te zien is op de Franse podia en dat programmeurs en theatermakers uit beide landen elkaar beter weten te vinden. Het programma voorziet in (tweetalige) informatievoorziening, bezoekersprogramma’s en financiële ondersteuning. Behalve het programma met Frankrijk is het TIN ook betrokken bij programma’s in onder andere Zuid Afrika (Interactions SA-NL), de VS (New Island festival, New York), het Midden Oosten (Arabica Robusta), Duitsland (RUHR 2010) en Zwitserland (Theaterspektakel).

Lees ook:Kasimir & Karoline naar Avignon
Lees ook:Veel internationaal straattheater op Spoffin festival
Lees ook:Van een groene heks en rode schoentjes
Lees ook:Amersfoort begint nieuw theaterfestival
Lees ook:Nederlands theateraanbod goed ontvangen tijdens RUHR 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>