Genomineerden Marie Kleine-Gartman Pen 2014 bekend

Het Nederlands Toneelverbond heeft de shortlist bekendgemaakt met de kanshebbers op de Marie Kleine-Gartman Pen 2014. Het verbond geeft één keer per jaar een jonge auteur met deze pen de kans zijn of haar gedroomde essay te schrijven. De winnaar krijgt een bedrag van 1500 euro om die droom te realiseren. De uitreiking van De Pen vindt plaats op 8 december in de Brakke Grond, Amsterdam.

Dit jaar dongen vijftien Vlaamse en Nederlandse auteurs mee naar de Pen. De jury, Max Arian, Anoek Nuyens (winnares van 2013) en Naima Azough, las eenendertig artikelen en selecteerde acht schrijvers: Daan Bauwens, Evelyne Coussens,  Simon van den Berg, Sébastien Henderickx, Robbert van Heuven, Tobias Kokkelmans, Erica Smits en Charlotte de Somviele.

In 2005 kreeg Ellen Walraven de eerste Marie Kleine-Gartman Pen (MKP) en 1500 euro om haar droomessay over theater te schrijven. Zij gaf in 2006 het houten, klassiek gegraveerde doosje met de balpen door aan Lotte van den Berg. Tot 2013 was dit het format van de MKP: de penhouders kozen hun opvolgers. Penhouders waren Igor Dobricic, Marijke Hoogenboom, Eugène van Erven, Wouter Hillaert en Pieter de Buysser.

Voor 2013 ontwikkelde het NTV een nieuw format. Het wilde De Pen terug hebben in handen van het jonge kritische talent, dat immers nauwelijks elders kansen krijgt om het genre van het theateressay te beoefenen.

Bron: Theaterkrant

 

Lees ook:Theatertijdschrift TM op de radio
Lees ook:Alice in Wonderland beste voorstelling
Lees ook:Europa heeft 69 miljoen over voor kunst
Lees ook:Leer recensies schrijven in de Stadsschouwburg Amsterdam
Lees ook:Pubers met Silvia Kristel op toneel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>