De internationale week van de schouwburg

De Internationale Keuze van de Schouwburg ligt nog vers in het geheugen, maar de Rotterdamse Schouwburg plakt er in december gewoon nog een week aan vast. Rimini Protokoll vormt de spil. Het gezelschap van de in Berlijn gevestigde regisseurs Stefan Kaegi, Helgard Haug en Daniel Wetzel maakt documentaire-achtige voorstellingen en en werd in Nederland geïntroduceerd door De Internationale Keuze. Zij laten gewone mensen (geen geoefende acteurs) het verhaal vertellen van de verzamelaars van Istanbul, die tussen het afval op zoek zijn naar iets waardevols. De voorstelling Dağaçar bey ve çöpün altın tektoniği (Dhr. Dağaçar en de gouden tektoniek van het afval) is gemaakt ter gelegenheid van Istanbul Culturele Hoofdstad 2010.

Naast deze Turks/Duitse productie is ook First Person Plural van de Duitse in Rotterdam gevestigde Nicola Unger te zien. Zij gaf stripboeken uit, maakt theater en experimenteerde met kunstvormen als installaties, video en publicaties. Ze studeerde samen met Haug en Wetzel van Rimini Protokoll bij Angewandte Theaterwissenschaften in Giessen. Sinds zij in Rotterdam woont, is Productiehuis Rotterdam haar partner. Nicola Unger onderzoekt in de audioperformance First person plural de werking van het denken. Drie performers reageren op hun eigen gedachten. Bijvoorbeeld: waarin verschilt dromen van denken?

Eerder in de week zijn Mustafa & Övül Avkıran te gast. Samen met Garajistanbul maakten zij Kassas, een vrolijke voorstelling over de straatverkopers van Istanbul. Net als de voorstelling van Rimini Protokoll is deze gemaakt ter gelegenheid van Istanbul Culturele Hoofdstad 2010.

Meer informatie: www.rotterdamseschouwburg.nl

Lees ook:Theater RAST te gast in Istanbul
Lees ook:Greidanus leidt Culturele Hoofdstad Den Haag
Lees ook:TA onderdeel NL-RUHR
Lees ook:Chaotische klimaattop in schouwburg Rotterdam
Lees ook:Adelheid Roosen naar Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>