Theatercompagnie haalt gelijk in subsidiezaak

De Theatercompagnie heeft voorlopig de strijd gewonnen over het verlies van haar subsidie. Het besluit van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK) om het theatergezelschap uit Amsterdam geen subsidie te verlenen voor de periode 2009-2012, is niet rechtmatig. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag bepaald. De Raad van State bevestigt in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die in oktober tot hetzelfde oordeel kwam. Net als de rechtbank oordeelde de bestuursrechter dat het NFPK onzorgvuldig heeft gehandeld bij de beslissing het toneelgezelschap geen subsidie meer te verstrekken. Er is ”een schijn van belangenverstrengeling” ontstaan omdat een commissielid van het NFPK die adviseert over theateraanvragen, zelf ook een subsidieaanvraag heeft ingediend.

Triompf
De Theatercompagnie van Theu Boermans hoorde in augustus 2008 dat ze haar subsidie van bijna 2 miljoen euro kwijtraakt. De toneelgroep onderscheidt zich onvoldoende van andere theatergezelschappen, meende het fonds. Sinds het besluit van het NFPK heeft de Theatercompagnie talloze juridische wegen bewandeld om het subsidieverlies aan te vechten.

Na de triomf van Boermans bij de rechtbank in oktober ging het NFPK in hoger beroep. Bij de Nederlandse kunstsubsidiƫring is het al decennialang gebruikelijk om adviesbeoordelingen over te laten aan mensen uit het veld, aldus het fonds.

De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat de Theatercompagnie nu subsidie krijgt. Gevolg van de uitspraak is dat het NFPK een nieuwe beslissing moet nemen over de subsidieaanvraag van het toneelgezelschap. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. (ANP)

Lees ook:Theatercompagnie gaat weer spelen
Lees ook:De Theatercompagnie verliest strijd
Lees ook:Toneelmakerij 1,1 miljoen minder subsidie
Lees ook:Theu Boermans verkoopt theater voor 3,2 miljoen
Lees ook:Oerol krijgt subsidie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>