Nederlandse theatergroep maakt stuk met Kosovaren

De noordelijke jeugdtheatergroep NiznO gaat begin juli tien dagen naar Kosovo met het project ActChange om daar met een Kosovaarse theatergroep een toneelstuk te maken. Het thema van de voorstelling is vrijheid. Het stuk wordt aan het eind van die periode tweemaal opgevoerd in de stad Gjakova, in het westen van Kosovo. Dat heeft regisseur en projectleider Jasper Allema zaterdag gemeld. NiznO is een gezelschap dat bestaat uit Drentse, Groningse en Friese jongeren tussen de 14 en 23. De groep bestaat vijf jaar en komt oorspronkelijk voort uit een jongerenproject van het Noord Nederlands Toneel (NNT).

Tegenbezoek
Allema kan niet met zekerheid zeggen dat het culturele uitwisselingsproject uniek is. ,,Maar het zijn er zeker niet veel geweest sinds Kosovo vorige jaar onafhankelijk werd.” De regisseur kwam in contact met de Kosovaren via een docent van de theaterdocentenopleiding die hij aan een hogeschool in Leeuwarden volgde.
NiznO maakte eerder onder meer voorstellingen over de gijzeling in Beslan en over kindsoldaten in Kongo. De theatergroep zou in eerste instantie vorig jaar gaan. Maar toen werd het project afgeblazen omdat het te onrustig was in het jonge Balkanland.

De Kosovaarse groep komt vermoedelijk volgend jaar mei naar Nederland voor een tegenbezoek. Ook maakt NiznO eind juli een voorstelling over het bezoek aan Kosovo. Deze voorstelling gaat het gezelschap in het najaar op festivals en middelbare scholen spelen.

Bron: ANP

Lees ook:Els inc. sluit de deuren
Lees ook:Op reis met Theaterfestival Karavaan
Lees ook:Johan Doesburg weg bij Nationale Toneel
Lees ook:Van Warmerdam krijgt Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:Theater via een koptelefoon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>