Johan Doesburg weg bij Nationale Toneel

Regisseur Johan Doesburg neemt aan het eind van dit theaterseizoen afscheid van het Nationale Toneel. Na meer dan twintig jaar aan het Haagse gezelschap verbonden te zijn gaat hij vanaf seizoen 2015-2016 verder als freelance regisseur. Hij vertrekt om meer ruimte voor artistiek directeur Theu Boermans te maken. 

Johan Doesburg (1955) begon in 1993 als regisseur bij het Nationale Toneel. Vanaf 1997 was hij samen met Ger Thijs artistiek leider van het gezelschap, en van 2000 tot 2011 artistiek directeur naast algemeen directeur Evert de Jager. Bij het aantreden van Theu Boermans als artistiek directeur in november 2011 bleef Doesburg aan als huisregisseur.

Van de drie grotezaalvoorstellingen die Boermans de afgelopen twee jaar bij het Nationale Toneel maakte, werd er slechts een in eigen beheer door hem geregisseerd (Drie zusters in 2012). Voor de andere twee moest hij noodgedwongen co-producenten zoeken (Senf Theaterpartners voor Madame Rosa en NTGent voor De ideale man, beiden uit 2013).

‘Eén is te weinig voor een artistiek directeur,’ zegt Boermans. ‘Ik kan te weinig mijn stempel op het gezelschap drukken. Ik wil minstens twee grotezaalregies per seizoen doen en daar was geen ruimte voor. Dit probleem heb ik Johan voorgelegd.’ Met het vertrek van Doesburg komen er capaciteiten en budget vrij, waardoor co-produceren minder noodzakelijk wordt en Boermans zijn artistieke koers voor het nieuwe Kunstenplan van 2017-2020 kan gaan bepalen.

Dit seizoen regisseert Doesburg nog twee producties bij het Nationale Toneel. In het najaar gaat Blauwdruk voor een nog beter leven in première, een nieuwe toneeltekst van Ilja Pfeijffer, te zien door heel Nederland. In het voorjaar maakt hij Genesis, een voorstelling naar het gelijknamige Bijbelboek bewerkt door Sophie Kassies, exclusief te zien in Den Haag.

Na het vertrek van Doesburg eind dit seizoen bestaat het artistieke team behalve Boermans nog uit Casper Vandeputte voor de kleine zaal en Noël Fischer, artistiek leider en regisseur bij NTjong. Het gezelschap heeft nog geen gastregisseurs op het oog; Boermans zal de komende twee jaar zelf veel regies op zich nemen. Wel is het de bedoeling dat Vandeputte zijn ontwikkelingstraject aan het eind van dit Kunstenplan afsluit met een grotezaalregie.

Doesburg regisseerde een groot aantal voorstellingen, waaronder klassiekers als HamletMedeaHet huis van Bernarda Alba en stukken van moderne schrijvers als Sarah Kane, R.W. Fassbinder en Enda Walsh. Ook maakte hij boekbewerkingen van onder meer Elementaire deeltjes (2005), Tirza (2010), De prooi (2012) en Het stenen bruidsbed (2014). Verscheidene acteurs wonnen een Louis d’Or of Theo d’Or voor hun rol in een regie van Doesburg, onder wie Gijs Scholten van Aschat in Decadence (1993), Victor Löw in Soekarno (1996), Ariane Schluter inStrange interlude (2003) en Kees Hulst in Tirza (2010).

Bron: Theaterkrant

Foto: Sabrina Bongiovanni

 

Lees ook:Theu Boermans directeur Nationale Toneel
Lees ook:Eric de Vroedt wordt artistiek leider Nationale Toneel
Lees ook:Festival [email protected]
Lees ook:Theu Boermans krijgt Sjerp van Oranje
Lees ook:Medea genomineerd voor Publieksprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>