Paardenkathedraal wordt Utrechtse Spelen

Sinds vanavond heeft Nederland er een groot nieuw theatergezelschap bij: De Utrechtse Spelen. ‘Een historisch moment’, zo stelde artistiek directeur Jos Thie tijdens de feestelijke openingsavond, ‘omdat Utrecht voor het eerst in haar geschiedenis een groot theatergezelschap huisvest, één van de acht in Nederland’. Het Utrechtse theatergezelschap de Paardenkathedraal – geliefd bij een groot publiek om haar hoogwaardige theaterproducties – gaat op in De Utrechtse Spelen. De naam De Paardenkathedraal blijft echter behouden voor het eigen theater. Het nieuwe gezelschap kiest nadrukkelijk Utrecht als podium en als bron van inspiratie en zal zich op vijf verschillende podia in de stad en provincie aan het publiek presenteren.

Het eigen theater De Paardenkathedraal, de karakteristieke voormalige manege van de faculteit diergeneeskunde, is een van die podia. Daar zal De Utrechtse Spelen voorstellingen programmeren van de hand van Jos Thie en andere – vooral  Utrechtse -  theatermakers . De eerste productie daar is The Beauty Queen of Leenane, een coproductie met Albert Verlinde en Roel Vente (V&V Entertainment), met onder andere Nelly Frijda en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen.

In de Stadsschouwburg Utrecht zal de Utrechtse Spelen  ieder seizoen één grootschalige en exclusieve productie neerzetten in een serie van minimaal vier weken. Aankomende zomer is dat een spectaculaire en flamboyante uitvoering  van De Ingebeelde Zieke van Molière met Loes Luca en Paul R. Kooij in de hoofdrollen.

Buiten het theater
De Utrechtse Spelen zal niet alleen actief zijn in theaters maar ook op andere locaties. Volgend jaar staat een grootschalige voorstelling op een buitenlocatie in de provincie Utrecht op de agenda. In 2011 presenteert De Utrechtse spelen een multidisciplinair evenement op een industriële locatie in de stad waarin met jonge theatermakers, videokunstenaars, muzikanten, dansers en acteurs wordt samengewerkt.

Jos Thie wordt gezien als de grote deskundige op het gebied van locatietheater.  Of hij nu voor meer dan tienduizend man publiek per avond een voorstelling in een voetbalstadion maakt of voor twintig kinderen in een klaslokaal: het maakt voor hem geen wezenlijk verschil. Zijn ideaal is een gemeenschap die gezamenlijk, door het beleven van een theatervoorstelling, reflecteert op de belangrijkste thema’s van onze tijd. Met De Utrechtse Spelen wil hij elke inwoner van de stad en provincie Utrecht bereiken.

Lees ook:Vier keer De Utrechtse Spelen op vier podia
Lees ook:Het boek van De Paardenkathedraal
Lees ook:Utrechtse Spelen kiest nieuwe naam ‘zonder franje’
Lees ook:DOX date De Utrechtse Spelen
Lees ook:Audities jongerenproductie De Utrechtse Spelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>