De entertainer: intrigerend familiedrama met eentonige dynamiek

De gordijnen gaan open in de oude zaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het podium is een grote zwarte kijkdoos, met aan het einde een helder belichte huiskamer uit de jaren 50. In De entertainer, de nieuwste regie van Eric de Vroedt, zien we drie generaties variétéartiesten die allen proberen in het middelpunt te staan. 

Een oude man, Billy Rice (Fred Goessens), drinkt rustig een biertje en bekijkt de krant. Als plotseling de bel gaat, staat zijn kleindochter Jean Rice (Mariana Aparicio Torres) voor de deur. Ze komt spontaan een bezoek brengen. Ze hoort dat haar vader nog niet thuis is. Archie Rice (Gijs Scholten van Aschat) treedt momenteel op in theaters door het land. Tijdens het stuk worden de gesprekken binnenhuis tussen de familieleden afgewisseld met de optredens van Archie. Archie voert een middelmatige music-hall show op met een scherpe sarcastische ondertoon. Tijdens de 13 nummers wordt er kritiek geleverd op het systeem, de crisis, de oorlog en de ondergang van het land. Deze heftige thema’s worden ondersteund door zoetsappige melodieën.

 ‘Alles voor de roem’

Onder het genot van genoeg alcohol ontluikt zich een hevig familiedrama gedurende het stuk. Alle vijf gezinsleden roepen om gezien en gehoord te worden. De show loopt uit de hand tot op een gegeven moment er geen barrières meer bestaan. Enkel nog het motto: ‘Alles voor de roem’.

De entertainer is een intrigerend familiedrama te midden in de crisis. Het is een cynisch, politiek getint toneelstuk met harde uitspraken. Door de live pianomuziek komen de provocerende teksten tot leven. Gijs Scholten van Aschat neemt de rol van Archie Rice voortreffelijk op zich. Hij voorziet het publiek van een ware entertainer met een onvoorziene drive.

Eentonige dynamiek

Er is weinig variatie tussen de scènewisselingen. Er wordt meerdere malen gewisseld tussen de gesprekken binnenshuis en de shows van Archie. Dit zorgt voor een eentonige dynamiek tijdens het overgrote deel van het stuk. De gesprekken zijn veelal lang, snel gesproken en daardoor niet erg uitnodigend voor het publiek. Het harde taalgebruik wankelt op de scheidingslijn tussen gepast cynisme en overdreven grof.
De entertainer is een klassiek portie toneel met een kritische en sarcastische ondertoon.

Tekst: Gaby Langendijk

Foto: Jan Versweyveld

Gezien: 21 mei, Stadsschouwburg Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie.

 

Lees ook:Afscheidsvoorstelling Scholten van Aschat uitverkocht
Lees ook:Loek Zonneveld wint ACT Award
Lees ook:Het gemis van Gijs Scholten van Aschat
Lees ook:Gijs Scholten van Aschat neemt afscheid
Lees ook:Richard III openingsvoorstelling Nederlands Theater Festival 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>