Het gemis van Gijs Scholten van Aschat

Een verhaal dat al jaren door zijn hoofd spookte. Een voorstelling die hij altijd nog wilde spelen. Toen hij in de auto het nummer All the world is green van Tom Waits hoorde, nam hij het initiatief. Nu speelt Gijs Scholten van Aschat in zijn laatste Orkatervoorstelling de titelrol van Shakespeares Richard III. Zijn droom gaat in vervulling, maar betekent ook een afscheid. Inge Schouten sprak met hem.

Gijs, Tom en William Shakespeare
Acteur Gijs Scholten van Aschat speelde jaren lang bij Orkater. Nu stapt hij over naar Toneelgroep Amsterdam. Hij houdt van Shakespeare en van muziektheater. De keuze voor zijn laatste Orkatervoorstelling Richard III, was voor hem een gemakkelijke. Van Aschat: “Richard III is een stuk waar ik al jaren mee rondloop. Ik gebruik in mijn lessen ook vaak scènes uit die voorstelling.” Hij dacht al vaker over een vorm na. “Het leek me mooi om het met muziek te doen.” Van Aschat houdt van Tom Waits en diens nummer All the World is green omvat wat Richard volgens hem betekent. Tom Waits maakte eerder muziek voor toneel. Alice, een bewerking van Alice in wonderland en Blood Money zijn registraties van de muziek die hij jaren geleden al schreef bij twee theaterstukken in een regie van Robert Wilson. Het was voor Van Aschat een logische keuze om Waits en Shakespeare te combineren. De combinatie tekst en muziek vindt de acteur ook spannend. “We kunnen onwijs op ons bek gaan. Het is altijd weer een risico om muziektheater te maken.”

Het verhaal van Richard III komt uit de Shakespeare-reeks The War of the Roses. Een serie over de harde machtsstrijd tussen de twee Engelse Koninklijke families Lancaster en York. “Het mooie van Richard is dat hij veel verschillende kanten heeft. Het publiek weet nooit wie hij is en dat weet hij zelf ook niet. De vele mogelijkheden van deze rol zijn uitdagend. Het zoeken en onderzoeken van de verschillende gezichten staat voorop, waarbij de weg van deze voorstelling belangrijker is, dan het resultaat.”

Gijs Scholten van Aschat speelde als Hamlet eerder een grote Shakespeare bij het Nationale Toneel. Waarin verschillen Hamlet en Richard van elkaar? “Hamlet is niet zo’n leiderfiguur. Richard is uit op macht, terwijl Hamlet alleen de moord op zijn vader wil wreken. De vele gezichten van Richard maken het ongrijpbaar.”

Orkater is een familie
Gijs Scholten van Aschat stapt over van Orkater naar Toneelgroep Amsterdam. Waarom eigenlijk? ‘Ik ben een freelance-acteur. Soms maak ik iets bij het ene gezelschap, soms bij het andere. Nu werd ik door Toneelgroep Amsterdam gevraagd en zij willen hun acteurs exclusief. Dan kun je dus niet meer ergens anders spelen. Ik ken mijn toekomstige collega´s wel, maar had nog nooit met hen gewerkt. Dat lijkt me een mooie nieuwe uitdaging.’ Op de vraag of er wezenlijk verschil is tussen Toneelgroep Amsterdam en Orkater antwoordt Van Aschat: ‘Orkater is als een familie waar je beschermd theater kunt maken. Je bent even in dienst en doet daarna weer wat anders. Er is ook veel eigen inbreng en als je een idee hebt, voor een productie, kun je dat snel realiseren. We regisseren elkaar en er is veel vrijheid. Bij Toneelgroep Amsterdam is de organisatiestructuur anders. Artistiek leider Marc van Warmerdam, van Orkater, was als een vader. Hij gaf veel advies en raad, maar heeft zelf bijna niet geregisseerd. Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam is juist regisseur en zal zijn troupe anders benaderen.’

Van Aschat kijkt uit naar ‘zijn’ Richard III, maar ook met dubbele gevoelens. ‘Ik zal alles aan Orkater missen!’

Tekst: Inge Schouten

Lees ook:Afscheidsvoorstelling Scholten van Aschat uitverkocht
Lees ook:Gijs Scholten van Aschat neemt afscheid
Lees ook:Publiek nomineert ook Richard III
Lees ook:Richard III openingsvoorstelling Nederlands Theater Festival 2011
Lees ook:Richard III in reprise

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>