Gijs Scholten van Aschat neemt afscheid

Acteur Gijs Scholten van Aschat speelt en zingt, van 22 september tot en met 12 oktober, zijn laatste voorstelling bij Orkater, zo maakte hij op 6 mei aan een select gezelschap bekend. Voordat Van Aschat overstapt naar Toneelgroep Amsterdam speelt hij de titelrol in het ultieme stuk over macht, ijdelheid en verleiding, Richard III. Richard is de rol die hij altijd al wilde spelen. Orkater werkt voor deze bijzondere gelegenheid samen met de Stadsschouwburg Amsterdam, de Toneelacademie Maastricht en het Zuidelijk Toneel. De voorstelling is exclusief in Amsterdam te zien.

Regisseur Matthijs Rümke bewerkt Richard III tot een muziektheatervoorstelling en noemt dit project: “Het spannendste stuk sinds jaren.” De muziek is van Tom Waits en Kathleen Brennan. Janine Brogt bewerkte, samen met Scholten van Aschat, de tekst. Brogt: “Tom Waits heeft net als Shakespeare vele gezichten. Ook heeft hij een performance-stem. Zijn muziek is heel gekleurd.” De stem van Waits is overigens in de voorstelling niet te horen, alleen de muziek wordt gebruikt.

Aangezien de voorstelling niet reist en alleen in de Stadsschouwburg in Amsterdam te zien is, heeft Orkater op artistiek gebied meer vrijheid. Zo worden de tientallen schilderijen in de gangen van de schouwburg, allen vervangen door doeken van Van Aschat als Richard. Amateurschilders nemen de taak op zich om de nieuwe portretten te maken. Hierdoor komt de ijdelheid van Richard extra centraal te staan. De website www.richard3.nl is sinds gisteren online. Alle activiteiten rondom de voorstelling zijn hier te vinden.

Lees ook:Afscheidsvoorstelling Scholten van Aschat uitverkocht
Lees ook:Het gemis van Gijs Scholten van Aschat
Lees ook:Publiek nomineert ook Richard III
Lees ook:Richard III openingsvoorstelling Nederlands Theater Festival 2011
Lees ook:Richard III in reprise

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>