Schitterende vrouwen in Afterparty

Drie vrouwen, Carine Crutzen, Marie-Louise Stheins en Renée Fokker, zijn op vakantie in Marokko. Twee zijn er al eerder geweest en voor hen was dit de plek van een levensgrote verandering. Heeft deze beslissing hen het geluk gebracht wat ze er van verwachtten? Afterparty is een tragikomedie over vriendschap, vrouwelijkheid en verlangen. De regie is in handen van Michiel van Erp, schrijver, regisseur en vooral documentairemaker.

De voorstelling opent met een prachtig gezongen lied door iemand waarna je na lang kijken Carine Crutzen in herkent. Of toch niet? De twee vrouwen en hun geheim draaien om elkaar heen. De derde, ietwat naïeve, vertelt vooral over haar onfeilbare ex-man Arno. Toch voelt ook zij, net als het publiek dat er iets speelt.  Maar wat? Deze spanning wordt langzaam maar zeker opgebouwd.

Voorbije gloriedagen

Afterparty is ontstaan uit de documentaire I am a woman now ook van de regisseur Michiel van Erp. De auteur van Afterparty, Frank Houtappel, legt de vrouwen mooie zinnen in de mond. “Had jij ook een vol huis?” “Nee, ik had een vol leven.”  Speels worden we verder meegenomen in het leven van deze drie vrouwen. Carine Crutzen gooit al haar charmes in de strijd om de jonge man, Tim Teunissen, te verleiden. Maar haar gloriedagen zijn voorbij. Dat weet ze en daar helpt geen tweede, derde of zelfs vierde glas wijn haar bij. Toch straalt ze kracht uit. Ze is een oude vrouw geworden en dat was niet wat ze verwachtte.

Vrouwen, sterke vrouwen!

De twee serieuze monologen aan het eind van het stuk zijn prachtig maar het is even wennen na het eerdere tragikomische spel. Het inlevende spel van Renée Fokker en Carine Crutzen neemt je toch al snel mee in hun verhaal. Of ze spijt hebben van hun keuze? Het mooie antwoord daarop is dat het niet voelde als een keuze. Dan kan je ook geen spijt hebben, toch? Een minpuntje is het ietwat klungelige decor. Waarom een dergelijk wankele constructie? Ach, met al die andere mooie dingen die op het toneel gebeuren valt dat in het niet. Laat deze vrouwen schitteren!

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Ben van Duin

Gezien: 26 februari, Theater Koningshof, Maassluis

Hier praat Michiel van Erp over zijn documentaire I am a woman now.

 

Lees ook:Frank Houtappels schrijft na 5 jaar Afterparty
Lees ook:Documentaire Michiel van Erp gratis voor bezoekers Afterparty
Lees ook:Cultuur doet mee… met dictee
Lees ook:Cultuur doet mee… met de nieuwsquiz
Lees ook:Nasrdin Dchar en Carine Crutzen winnen Esta Acteerprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>