Een emotionele achtbaan

innenschau6In Jakop Ahlboms nieuwste voorstelling Innenschau graven mensen steeds dieper in elkaars ziel, om uiteindelijk te ontdekken waar ze altijd al bang voor waren: achter de blik van de ander ligt niets meer dan een afgrond verscholen, waarin je jezelf met gemak kan verliezen.  Ahlbom toont in zijn zesde voorstelling Innenschau een bizarre wereld, waarin mensen gedreven worden door hun fantasieën en geheime verlangens. Innenschau toont de worsteling van een man met oncontroleerbare emoties die lijden tot steeds hevigere waanbeelden en angsten.

Ahlbom maakt een spektakel vol suspence en veel gevoel voor humor. Net als zijn eerdere voorstellingen, Vielvalt en De architect (winnaar van de toneelkijkersprijs van Theater aan het Spui 2009) laat hij op wonderbaarlijke wijze de wereld van onontwarbare menselijke relaties zien. Je valt van de ene verbazing in de andere. Het publiek wordt als een soort Alice in Wonderland meegenomen. De negen fysiek krachtige spelers nemen je mee: al dansend en tandenpoetsend. De live muziek van de band Alamo Race Track is een onlosmakelijk deel van de voorstelling. Samen spelen is het motto. Af en toe lijkt het wel tovenarij op het toneel: een klerenkast waar een onophoudelijke stroom mannen uit komt. De spiegel waarin je ineens niet meer je eigen spiegelbeeld ziet. Het verdwijnen en verschijnen van mensen.

innenschaualamoracetrack2Het nagesprek met de regisseur begint met een scene uit Stanley Kubricks Eyes Wide shut. Nicole Kidman vertelt haar man over een seksuele fantasie die ze had over een marinier. Dat er niks gebeurd is, maakt niet uit. Tom Cruise wil en neemt wraak. Dit was Ahlbloms inspiratie voor de voorstelling Innenschau. Ahlbom licht ook de samenwerking met de band toe: de meeste muziek is speciaal voor deze voorstelling gemaakt. Hij wilde twee covers opnemen, ‘maar daar,’ zegt hij lachend, ‘heeft de band een geheel eigen vorm aan gegeven.’ Er wordt gevraagd waarom er zo weinig tekst is in deze voorstelling? Omdat je niet zo goed Nederlands machtig bent? ‘Nee, omdat beelden en het fysiek me meer aanspreken, me op meer en verschillende vlakken laten nadenken.’

Innenschau is enorm fysiek theater en blijft intrigeren. Sommigen in het publiek zijn het verhaal kwijt, maar dat geeft niet want de beelden zijn en blijven prachtig. Het Rotterdamse publiek is zeer enthousiast en de spelers krijgen een welverdiend en lang aanhoudend applaus. Hoe beschrijf je een emotionele achtbaan? Ga naar Innenschau. Je weet niet wat ziet, behalve dat je het niet wil missen! Innenschau is nog tot en met begin april in Nederland te zien. Daarna wordt de voorstelling nog in Oostenrijk gespeeld tijdens de Salzburger Fest Spiele. Volgend seizoen verhuisd Ahlbom van de kleine naar de grote zaal met de voorstelling Dracula.

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Jakop Ahlbom wint Haagse publieksprijs met ‘Innenschau’
Lees ook:Man met hoed op de Parade
Lees ook:Jakop Ahlbom vraagt om lening
Lees ook:Filmisch griezelen in grandioze HORROR
Lees ook:Vielfalt vervangt Dracula

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Een emotionele achtbaan

  1. yonkly profile

    Are you aware that this blog does not render properly in opera8

      /   Reply  / 
  2. Joisa

    Weet iemand waar ik eventueel het scenario kan krijgen van dit stuk?
    Er zat zo’n prachtige monoloog in!

      /   Reply  / 
    1. Suzan Auteur

      Neem contact op met het gezelschap, zij kunnen je vast verder helpen…

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>