Bral’s Branie en Delfgaauw’s Depri

In een stijf uitverkocht ‘De Regentes’ in Den Haag speelden Hagenezen Fred Delfgaauw, tegenwoordig woonachtig in Dordrecht, en Sjaak Bral een onvervalste thuiswedstrijd met de voorstelling Koffiehuis de Ooievaar. Pikant detail hierbij is, dat Fred’s vader vroeger daadwerkelijk een koffiehuis had in Den Haag.

Twee broers, elkaars tegenpolen, komen na het overlijden van hun vader samen in het voormalige koffiehuis. Bral, gekleed in campingsmoking, verdient zijn bijnaam Branie van de eerste tot en met de laatste minuut. Delfgaauw, gekleed in een ietwat artistiek aandoende outfit, ontdooit gaandeweg de voorstelling en laat daarmee zijn bijnaam, Depri, ver achter zich.

Als het optreden begint, lijkt zich een traditioneel aangever/grappenmaker scenario te gaan ontrollen. Branie is ongecompliceerd en maakt grappen die vaak ten koste gaan van Depri, die dan nog in de rol van aangever zit. Hij ontpopt zich echter meer en meer tot een begenadigd bespeler van de poppen, voor wie er een prominente rol in de opvoering is weggelegd. Delfgaauw neemt daarmee, naast zijn ‘eigen’ rol, ook ‘vader en moeder Ooievaar en de vaste koffiehuisbezoeker ‘de generaal’ voor zijn rekening.

De voorstelling geeft een kijkje in het dagelijkse reilen en zeilen van het koffiehuis in de lang vervlogen jaren van voor de sluiting, maar ook in het verleden van de beide broers. Beiden zijn al dertig jaar niet meer in ‘De Ooievaar’ geweest en het overlijden van de vader brengt ook de zoons voor het eerst sinds lange tijd weer bij elkaar. Vanaf het eerste moment van de hereniging staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Branie, die de kost verdient als bokser, is een flierefluiter die elk probleem tot iets simpels weet terug te brengen. Depri, een acteur in het genre van het dramatisch toneel, slaagt er in om zelfs van de leuke dingen de schaduwzijde te zien. Ze botsen dan ook regelmatig.

Stamgast Co de Scheveninger wordt door Bral voortreffelijk neergezet en de typisch Haagse grappen en grollen zijn niet van de lucht. Het sterke is, dat je de meeste kwinkslagen niet al van verre aan ziet komen en regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. Delfgaauw speelt de rol van ‘de zeeman’ vol overtuiging, maar komt pas echt tot zijn recht, wanneer aan het einde ‘de generaal’ zijn entree in het koffiehuis maakt.

In de langste scene van de voorstelling zijn de rollen volkomen omgekeerd en fungeert Bral als de aangever. De generaal, gedecoreerd met medailles van de Haagse ‘Duinenmars’ en de ‘orde van de Haagse Ooievaar’, wordt op welhaast briljante wijze door Delfgaauw neergezet.

Dat deze voorstelling niet alleen leuk en boeiend voor het Haagse publiek is, blijkt wel uit het feit, dat Koffiehuis de Ooievaar genomineerd is voor de NRC Publieksprijs.  

Koffiehuis de Ooievaar is nog tot en met 21 maart in de Nederlandse theaters te zien. Meer informatie: www.delfgaauw.nl

Tekst: Theo van Rijn – Foto’s: Marcel Loermans

Lees ook:Ticketshop Leidseplein sluit
Lees ook:Conny Janssen Danst heeft beste Parade-voorstelling
Lees ook:NS op de theatrale tour!
Lees ook:Sinterklaas is vandaag jarig!
Lees ook:Hans Hoes en Roos Eijmers in ‘In Duisternis’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>