Ruigoord viert 40e verjaardag

Landjuweel_2013_poster_datumcorrect_2Kunstenaarsdorp Ruigoord bij Amsterdam bestaat 40 jaar en viert dit tussen 23 en 28 juli uitbundig met een internationaal symposium over culturele broedplaatsen en een extra grote editie van het zomerfestival Landjuweel.

Landjuweel is geen muziekfestival maar een beleving. Bezoekers dragen hier zelf ook aan bij. Ruigoord geeft de ruimte aan kleine en grote groepen kunstenaars, jonge talenten en oude bekenden, uit binnen- en uit buitenland, om hun eigen invulling te geven aan het Landjuweel. Ook is er veel live muziek, en zijn er ‘s avonds DJs, maar Landjuweel is in eerste instantie een viering van de spontane creativiteit. Het hoogtepunt van het Landjuweel is de Beeldenroute, een grote parade over het hele festival waarin iedereen de gelegenheid krijgt zijn of haar creativiteit te tonen. Daarom nodigt Ruigoord iedereen uit om actief deel te nemen aan de Beeldenroute en iets moois te maken om aan het hele festival te tonen. Om de geschiedenis van Ruigoord met karakteriserende elementen te verbeelden, zijn de volgende onderdelen opgenomen als thema’s van de route:

-Kindertijd in Ruigoord

-Magiërs en spirituele bosbewoners

-Reizigers van en naar verre landen

-Goden en futurologische verschijningen

Alle disciplines van theater, muziek, dans, schilderkunst en beeldende kunst zijn welkom. Voorwaarde is dat het een bewegende stoet moet onderhouden. Dit wil zeggen dat passerend publiek, zonder te stoppen, gevoed wordt met beelden en doorlopende prikkelingen. 

Fotoboek

Tijdens het jubileum verschijnt ook het fotoboek Vrijhaven Ruigoord van fotograaf en oud-bewoner Floris Leeuwenberg. Hij selecteerde 900 foto’s met anderen Ruigoorders die de begeleidende teksten schreven. Hedy d’Ancona, oud-voorzitter van stichting Landjuweel, reikt het eerste exemplaar uit op woensdag 24 juli, exact 40 jaar nadat Ruigoord werd gekraakt.

Oog als bloemenveld 

Op vrijdag 26 juli verzamelen honderden mensen zich in het tijdelijke landschapskunstwerk OOG van Ruigoord. Dit is een bloemenveld ter grootte van 250 bij 100 meter, oostelijk van Ruigoord in de vorm van een menselijk oog.

Camera’s in de lucht zullen het moment registreren waarop mensen naar de iris toelopen en de illusie zullen wekken dat het oog leeft.

Bron: Ruigoord, ANP

Lees ook:NDSM-werf maakt alweer plaats voor volgend festival
Lees ook:Peuter- en kleuterfestival jubileert
Lees ook:Op reis met Theaterfestival Karavaan
Lees ook:Mede-oprichter Parade overleden
Lees ook:Nederlands Theater Festival goed bezocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>