Logische absurditeit in Café Lehmitz

De voorstelling die het gesprek van de dag vormt onder theaterliefhebbers. Café Lehmitz. Theatergroep Carver brak hiermee in 1991 door. Nu 22 jaar later de subsidie is stopgezet, sluiten zij met een eerste reprise af. De test of de nieuwe generatie Café Lehmitz in regie van Mirjam Koen en in bijna originele bezetting, net zo bejubeld als toen.

Direct waan je je in de sfeer die de Zweedse fotograaf Anders Petersen ook gevoeld moet hebben, toen hij eind jaren zestig in het café in Hamburg binnenkwam er niet snel meer vertrok. Het troosteloze Café Lehmitz is de plaats waar mensen samenkomen die aan de rand van de samenleving leven. Gekleed in grote, warme jassen, sommigen op sandalen en anderen op kleine hakjes. De vier stamgasten (Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van ’t Hof en René Groothof) lijken te wachten op niets dat komen gaat.

Petersen verbleef twee jaar in Café Lehmitz en portretteerde de gasten. Ook in het theater laten de kroeggasten zich af en toe onwennig op de foto zetten maar schieten snel weer in hun vertrouwde rol. De rol van de gewone mens zonder zijn remmingen. Lachen en huilen staan dicht naast elkaar en dat levert een tragikomische werkelijkheid op.

Als voorbeeld een prachtig en tegelijkertijd ontroerende scène van René van ‘t Hof die minutenlang aandachtig iedere kruimel van zijn bewaarde gevulde koek eet. Slechts één van de vele voorbeelden. Zelfs moppen tappen klopt in Café Lehmitz. Absurde en toch logische uitspraken als “alles kan, als het maar gebeurt”, geven de personages karakter.

Het inzoomen op de kleinste details, maakt Carver tot de groep die in 1991 de VSCD Mimeprijs won. Door de vele rust die bij alle handelingen genomen wordt, mogen zij de prijs dit jaar weer krijgen. Als bewijs dat Carver gemist gaat worden.

Gezien: 15 januari, Theater Bellevue, Amsterdam

Tekst: Inge Schouten

Lees ook:Extra voorstelling Cafe Lehmitz
Lees ook:Wijkjury bezoekt Café Lehmitz
Lees ook:Paul Koek wint prijs
Lees ook:Jonge gezelschap De Hollanders volgen idealen de Tachtigers
Lees ook:Een bonte avond met bodybuilders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>