Jonge gezelschap De Hollanders volgen idealen de Tachtigers

Het jonge toneelgezelschap De Hollanders werkt momenteel hard aan hun nieuwe stuk Absinthe. De vorig jaar afgestudeerde acteurs gaan op 6 oktober in première in Theater Bellevue met een voor hen geschreven stuk van Arthur Japin. Een verhaal over een rebellerende groep twintigers die strijdt om artistieke vrijheid.

De leden van deze literaire stroming genaamd de Tachtigers waren de eerste schrijvers in Nederland die zonder opdrachtgever zelf vrije kunst en literaire teksten schreven. Dit was eind 19e eeuw. Nu ruim honderd jaar later is er weer aandacht voor deze groep. In hoeverre kunnen kunstenaars hun verworven vrijheid nu nog beantwoorden? Zijn er teveel voorwaarden waaraan je moet voldoen om overheidssteun te krijgen? Als tegenreactie op de subsidiekortingen werd besloten De Hollanders op te richten. De naam is te danken aan hun debuut geschreven door Arnon Grunberg. Nu is het Arthur Japin die voor hen schrijft en Gerardjan Rijnders die hen regisseert.

Rebellerende groep als voorbeeld 

De Hollanders volgen de idealen van de Tachtigers. Zij zien zich als een voorbeeld van jonge Nederlandse theatermakers die een manier zoeken om tegelijkertijd zichzelf te blijven maar ook geld te verdienen met het maken van nieuw Nederlands toneel. Zij gaan graag in gesprek met hun publiek. Zo organiseren zij voor- of nagesprekken en hebben zij dit jaar een bijzondere koksactie. Publiek kookt voor de spelers waarna hun dienst op een mooie wijze beloond wordt.

Hierover later meer op toneel.blog!

Kijk hier voor meer informatie over De Hollanders.

Lees ook:Wie komt er koken voor toneelgezelschap de Hollanders?!
Lees ook:Absinthe maakt de idealen uit 1880 tijdloos
Lees ook:Exclusieve foto-impressie van de première van Vaslav
Lees ook:What we SEE
Lees ook:Nederlandse theatergroep maakt stuk met Kosovaren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>