Mahagonny Songspiel wordt stadsspektakel

Nadat Matthijs Rümke eerder dit seizoen Richard III regisseerde met muziek van Tom Waits, kiest hij voor zijn nieuwe voorstelling opnieuw voor muziektheater. Dit keer met de energieke composities van Kurt Weill en Willem Breuker en de scherpe teksten van Bertolt Brecht en Tom de Ket in Mahagonny Songspiel & Het lied van*. In de tien speel-steden wordt het ensemble van zes acteurs, zes zangers en het 11-koppige Willem Breuker Kollektief aangevuld met lokale koren, kinderklassen, amateurspelers en protesterende (beroeps)groepen. Hierdoor wordt het een echt Stadsspektakel.

Mahagonny Songspiel & Het lied van*
Bertolt Brecht en Kurt Weill maakten in 1927, vlak voor de eerste wereldwijde crisis, de Mahagonny Songspiel: een muzikale, politieke satire over het verlangen naar de perfecte stad. In zeven korte scènes zien we de eindeloze zoektocht van de mens naar geluk. ‘Show us the way to the next whisky bar’, zingen ze. Toch groeit de onrust.

In het tweede deel, Het lied van*, zien we het moderne stadsleven voorbij trekken in een aaneenschakeling van filmische stadstaferelen. Op een manier die nooit eerder op het toneel vertoond is, trekt het ensemble voorbij in rijdende decorstukken waarop gespeeld, gezongen en geprotesteerd wordt. Centraal staat een man die de rol heeft van bewaker van onze rechtsstaat: de politieagent. De voorstelling zoekt antwoord op de vraag of wij anno 2010 het geluk gevonden hebben of dat de tijd rijp is om de kont weer eens tegen de krib te gooien, het heft terug in eigen handen te nemen en de tent af te breken.

Lees ook:Mahagonny Songspiel genomineerd
Lees ook:HZT zoekt figuranten voor voorstellingen in Eindhoven
Lees ook:Gezocht: protesterende mensen!
Lees ook:Nieuw programma HZT bekend
Lees ook:Muzikale Brecht-reeks in de Roode Bioscoop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>