Be Bambie!

bambieDe meeste mensen hebben bij Bambie meteen de associatie met het schattige Disney hertje en zijn vriendje Stampertje. Niet in theaterland. Daar is Bambie al ruim vijftien jaar een begrip. Artistiek leiders Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter startten als jonge broekkies op de mime-school hun eigen gezelschap en sinsdien zijn er maar liefst 14 Bambies en twee uitstapjes gerealiseerd. Dat feit werd gisteren gevierd met de opening van de nieuwe Bambierambam in Frascati. Zakelijk directeur van het theater Mark Timmer sprak de heren toe en beschreef hun ‘onbegrensde roekeloze hartstocht’. Vijftien jaar Bambie in Amsterdam heeft volgens hem ‘een gedwongen collectieve database van theaterbeelden’ opgeleverd. De traditie om de Bambies te nummeren, in plaats van een titel te geven, zorgt ervoor dat men spreekt over ‘die Bambie waar ze over de keuken kruipen’, of ‘die Bambie in het steenkolenFrans’, of  ‘die Bambie met de aap op tafel’. De volle zaal gromt instemmend en dan is het de beurt aan de heren zelf.

Stavenuiter haalt zichtbaar geëmotioneerd de dood van zakelijk leider Wernard Zilver aan, die in december 2009 na een ziekbed overleed. ‘Deze Bambierambam dragen we aan jou op, je wordt gemist!’ Dan is het tijd voor de officiële opening en de mastodont van de Nederlandse mime wordt opgereden. Acteur Luc Boyer speelde twee keer mee met Bambie en roemt op theatrale wijze de lichamen en het werk van de acteurs. Het publiek wordt uitgenodigd officiëel door de openingsdeur te stappen, alwaar wodka, verwijzing naar Bambie 6 die later op de avond gespeeld wordt, staat te wachten.

Van 26 mei tot en met 5 juni staat  de programmering van Theater Frascati in het teken van Bambie. Vijftien jaar voorstellingen in anderhalve week. Zo kunnen trouwe fans opnieuw genieten van juweeltjes en kan nieuw publiek kennismaken met dit illustere gezelschap. En dat is een aanrader. De Bambiemannen zijn koning van het fysiek theater, de illusie en de kwetsbare mens. Hilarisch, ontroerend en spannend. Be Bambie!

Lees ook:Bambierambam strijkt neer
Lees ook:Bambie-rambam
Lees ook:Theater via een koptelefoon
Lees ook:Bambie, maar dan anders
Lees ook:Het experiment van Breakin’Walls

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>