Stiekem toneeldebuut Anita Witziers

6867_afscheidsmonologenDe Afscheidsmonologen van Bos Theaterproducties is een nieuwe voorstelling in de zeer succesvolle monologenreeks. Na De Vagina Monologen, De Gesluierde Monologen en Het Goede ­Lichaam is de formule bekend. Diverse auteurs en theatermakers schrijven een tekst rond een van tevoren vastgesteld thema, dit keer de dood. Een vaste acteur wordt iedere avond bijgestaan door twee bekende gastlezers. Die dragen in een wisselende bezetting de teksten van de schrijvers voor. In Zaandam genoten we – als verrassing – van het spetterende toneeldebuut van Anita Witziers. Haar deelname werd tot het laatste moment geheim gehouden. 

Anita Witziers laat meteen al in haar eerste scene zien dat zij op een podium het stadium van voorlezen reeds lang voorbij is. Met een prachtige ingetogen mimiek, ingehouden en klein spel, zoals dat in vaktermen heet, raakt zij zonder enige vorm van pathetiek de gevoeligste snaren van het thema sterven. Zo verfijnd is haar optreden, dat ze het publiek werkelijk raakt, als ze met ogen dicht, achterover in een tuinstoel, liggend afscheid moet nemen van het leven. Een lichaam dat onbewegelijk blijft en duidelijk maakt dat het uiteenvalt.

Frits Barend, de goedmoedige onhandige tegenspeler, dus een echte ‘onhandige man’ als het om kwesties rond het sterven draait. Beiden excelleren in een down-to-earth podium bezetting. Goeie timing bij de komische anekdotes, toegewijd aan de regie-aanwijzingen en aan het geheel. Zij nemen met gemak de hordes van hoestend publiek of te nadrukkelijke omgevingsfactoren een verrassend debuut van beiden en voor herhaling vatbaar! De recensie van De Afscheidsmonologen verschijnt binnenkort op Toneel.blog.nl.

Tekst: Ella Arps

Lees ook:Het afscheid van Barend en Witziers
Lees ook:De Afscheidsmonologen nieuwste in monologen-reeks
Lees ook:Repetities Afscheidsmonologen van start
Lees ook:Coelho´s Veronica besluit te sterven op toneel
Lees ook:Birgit Schuurman, Angela Groothuizen, Noraly Beyer in De Vagina Monologen 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>