Prijzenregen voor Rijxman en Luppes

De acteur Bert Luppes heeft zondag de Louis d’Or gewonnen, de belangrijkste toneelprijs voor de meest indrukwekkende hoofdrol gespeeld door een man. Lineke Rijxman is de winnaar van de Theo d’Or, de belangrijkste prijs voor een vrouwelijke hoofdrol. Aus Greidanus Senior, artistiek leider van Toneelgroep de Appel, ontving de Prosceniumprijs. De voorstelling Kopenhagen is door het publiek uitgeroepen tot winnaar van de Toneel Publieksprijs. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de prijswinnaars zondag bekend tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Bert Luppes kreeg de prijs voor de rol van Martin in De geit, of wie is Sylvia? door Onafhankelijk Toneel van regisseur Mirjam Koen. ,,Een volkomen idioot thema volkomen geloofwaardig maken. Luppes werkt in zijn rol toe naar een prachtige ommekeer van verbijstering naar zekerheid”, aldus de jury.

Lineke Rijxman kreeg de Theo d’Or voor de rol van Hannah in Hannah en Martin door Mugmetdegoudentand in de regie van Lineke Rijxman, Willem de Wolf en Joan Nederlof. ,,Fenomenaal schakelen en transformeren, bijna onnadrukkelijk van het ene personage in het andere springen. Dat alles voert Lineke Rijxman in deze voorstelling met grote precisie uit”, aldus de jury.

Benny Claessens won de Arlecchino, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol. Claessens speelde de rol van Voss in Ritter Dene Voss door Dood Paard. ,,Een acteur die volledig en ongegeneerd opgaat in zijn rol en met precisie en schrijnende humor het publiek naar adem doet happen”, stelt de jury.

Wine Dierickx ontving de Colombina, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol, voor verschillende rollen in Tien door NTGent. ,,Wine Dierickx maakt veel indruk in de rol van tienermoeder die haar eigen kind steelt. Ze is een actrice met een expressieve aanwezigheid”, aldus het juryrapport.

Aus Greidanus Senior, artistiek leider van Toneelgroep de Appel, won de Prosceniumprijs. Deze prijs is voor een persoon of groep die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat.

Ton Kas is winnaar van de VSCD Mimeprijs voor zijn rol in Brigadier Fub, of het eeuwig menselijke van theatergroep Carver. ,,Ton Kas heeft een theatrale timing ontwikkeld, waarmee hij op weergaloze wijze de vorm en het gedachtegoed van de striptekeningen van Gummbah verbeeldt” ,aldus het juryrapport.

Bron: ANP

Lees ook:Arjan Ederveen genomineerd
Lees ook:Een Odyssee winnaar Zilveren Krekel
Lees ook:Jury VSCD Toneelprijzen en TF samen verder
Lees ook:Lineke Rijxman genomineerd voor Theo d’Or 2009
Lees ook:Anniek Pheifer genomineerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>