Het volk wordt verkracht

verlichtinglightWij zijn de kinderen van de Verlichting. Zo schijnt het. Na een de donkere Middeleeuwen vol (godsdienst)oorlogen en een grote rol voor de kerk, nam in de Verlichting de ratio het over. De hedendaagse westerse maatschappij is een uitvloeisel van de uitvindingen en veranderingen die in deze zogenaamde Eeuw van de Rede plaatsvonden. Wist je dat overigens? Of dacht je bij het begrip Verlichting meteen aan Philips, zoals een van de bezoekers aan de voorstelling Verlichtinglight deed. Mugmetdegoudentand duikt in Verlichtinglight in de geschiedenis en leert het publiek een lesje over, met name, macht.

In theater de Verbeelding in Purmerend staat het rijen dik voor de kassa. Een, voornamelijk wat ouder, publiek trappelt om binnen te mogen bij Verlichtinglight. Als de deuren eenmaal open gaan, betreden we de huiskamer van de familie Van Zundert. Barones Van Zundert legt het loodje en dat betekent dat de bepruikte broers Abraham (Han Kerckhoffs), Koert (Marcel Musters) en Geurt (Dick van den Toorn) de erfenis te verdelen hebben. Dienstmeisje Kaatje (Lineke Rijxman) en butler Karel (Sieger Sloot) completeren het gezelschap.  

Het is al snel duidelijk hoe de rollen verdeeld zijn. Abraham staat voor de rede, Koert voor het commerciële en Geurt voor de ideologie. Kaatje en Karel zijn het volk. Waar de een in opstand komt, berust de ander in zijn lot en kropt de mishandelingen op. Het volk, in de persoon van Karel, wordt letterlijk door de commercie (Koert) verkracht en krijgt daar ook nog zelf de schuld van. Kaatje doet het echter anders. Zij hangt het lesbische geloof, lang leve de naïeve Geurt, aan en verwerft zich steeds meer macht. Maar of ze daarvan een beter mens wordt, is de vraag.

Mugmetdegoudentand snijdt met Verlichtinglight heel subtiel het huidige politieke klimaat aan. Het volk dramt, zeurt en dreint. De egocentrische aristocratie gaat ten onder en de rollen worden omgedraaid. Maar dan blijkt dat het niet uitmaakt. Macht leidt ontegenzeglijk tot egoïsme. Een pijnlijke boodschap die, met een vlijmscherpe vertaling, naar de hedendaagse praatprogramma´s  en politieke kopstukken, over wordt gebracht.

Verlichtinglight is lachen. Verlichtinglight is genieten van ijzersterke acteurs, waarbij Dick van den Toorn totaal geloofwaardig alle sympathie naar zich toe trekt. Verlichtinglight  is ook veel tekst. Interessante tekst, met hier en daar een briljante kwinkslag. Maar Mug eist met deze voorstelling wel een vorm van ontwikkeling en een kennis over de Nederlandse geschiedenis. Hij spreekt daardoor waarschijnlijk niet iedereen aan, maar de zaal in Purmerend genoot met volle teugen!

Meer informatie: www.mugmetdegoudentand.nl

Lees ook:Maak gratis kennis met toneelgroep Mugmetdegoudentand
Lees ook:Voorproefje Mugmetdegoudentand
Lees ook:Baby voor Bedscènes-acteur Dick van den Toorn
Lees ook:Mugmetdegoudentand presenteert TV7 op DVD
Lees ook:Imug voor op je Iphone

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>