De kracht van de verbeelding

Er is een toneel, er is muziek en er zijn vele verkleedkleren. Op de vloer lopen vijf jonge acteurs, onder wie Johnny de Mol en Tim Murck. Ze praten en lachen met elkaar en geven het publiek een welkomstknikje. Iets wat direct duidelijk is; ze hebben er zin in. Rick Engelkes Producties maakt samen met MTV een eigentijdse voorstelling over het klassieke liefdesverhaal; Romeo en Julia. De regie is in handen van Marcus Azzini.

Romeo en Julia is geschreven door Shakespeare, maar de uitvoering lijkt gebaseerd op Brecht.
Oftewel het is experimenteel en gevechten worden kussengevechten. Het publiek kijkt naar een soort repetitieproces. Op een klein podium, op het toneel, proberen de jonge acteurs het liefdesverhaal te spelen. De personages wisselen. Soms zijn er opeens vier Romeo’s die tegelijkertijd en ritmisch hun liefde uiten. Hieraan is duidelijk te zien dat de acteurs op elkaar ingespeeld zijn en flink hebben gerepeteerd. De mannen stappen gemakkelijk uit hun rol en ze babbelen even met het publiek. Ze regisseren en souffleren elkaar. Dit leidt tot komische scènes aangezien ook hoestgeluiden worden nagesproken tijdens het souffleren. Het verhaal wordt uitgelegd aan het publiek, maar ook aan elkaar.
‘Teun, er zijn vijf bedrijven’.
‘En dan nu tweede bedrijf, eerste toneel’
‘Waarom spelen we de scène daarvoor niet?’
‘Omdat iedereen weet wat daar gebeurt, dat is niet interessant.
Wat veel interessanter is, is waarom Julia het gif opdrinkt.’

Het is duidelijk dat de jonge spelers hebben nagedacht over de woorden van Shakespeare. Zij laten hun eigen interpretaties zien en kiezen voor eigentijdse benaderingen.

Het eerste uur van de voorstelling is dynamisch, zit vol met grappen, de Romeo’s en Julia’s wisselen elkaar af en waren er vele verkleedpartijen. Alles blijft goed te volgen en wisselende personages storen helemaal niet. Sterk is Jorrit Ruijs die veel verschillende rollen vertolkt; de voedster met een Surinaams accent, de trouwe vriend van Romeo, Mercutio en een nagelbijtende Julia. Ook Kevin Hassing weet op komische wijze in zijn eentje een dialoog te spelen. Verder beleven Romeo en Julia hun eerste bedscène onder een verlicht laken. De toeschouwer geniet mee van hun adrenaline, liefde en spartelende benen.

Toch verloor de voorstelling aan het einde haar vlotte en eigentijdse kracht. We kregen voor het eerst personages te zien, in plaats van acteurs die om de 5 minuten uit hun rol stapten. De dynamiek was weg en er werd plaats gemaakt voor de dramatiek van Shakespeare. Alleen Tim Murck (afgestudeerd aan de Toneelschool Arnhem, vooral bekend door televisieserie Spangas) begreep de poëtische tekst van Shakespeare en kon deze dan ook vol overgave aan het publiek overhandigen. Hierdoor ontstond er een moment van rust. Het publiek werd wakkergeschut door stilte. Romeo is dood en zijn geliefde ontwaakt. Tim Murck voelt de pijn, hij is Julia. Het publiek hoopt voor haar dat Romeo toch nog wakker wordt, ondanks dat iedereen weet dat het onmogelijk is.

‘Een droom laat zien waar je je het meeste mee bezig houdt’, volgens Romeo. Het is duidelijk dat Teun Kuilboer, Johnny de Mol, Jorrit Ruijs, Tim Murck en Kevin Hassing elke nacht dromen over Romeo en over Julia. Of dat het zoete liefdesverhaal is, is onduidelijk. Maar in de voorstelling is dát verhaal helemaal verdwenen.

Gezien op 23 januari in Schouwburg Het Park te Hoorn.

Tekst: Inge Schouten

Lees ook:Driedubbel drama
Lees ook:Opera Spanga brengt Romeo en Julia naar Friesland
Lees ook:Teun Kuilboer weer op de planken
Lees ook:Het wrede lot van Romeo en Julia
Lees ook:Achter de schermen bij Romeo en Julia

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>