Bigger than Jesus!

Toen the Beatles in éé jaar tijd meer exemplaren van een album verkochten dan de bijbel dat jaar over de toonbank ging, sprak John Lennon: “I guess we’re bigger than Jesus now.” Met die onsterfelijke quote als uitgangspunt maakte de Peergroup de voorstelling Bigger than Jesus. Het terugkerend thema is het hebben van succes en dat het belangrijk is om over te komen als een winnaar. Ludy Graffelman ging in de leer…

Er staan twee mannen op het toneel voor een publiek van ongeveer honderd man, dat direct wordt aangesproken. Er zijn geen wanden, geen grenzen en de mannen deinzen nergens voor terug. Je zou bijna denken dat je bij een cabaretvoorstelling zit. Toch gaat Bigger than Jesus meer richting toneel, met sterk geacteerde scènes, zeer komische teksten en diep rakende onderwerpen.

Een gouden moment in de voorstelling is een betoog over het presteren van een acteur, door een acteur. Het beroep wordt vergeleken met andere beroepen en iedereen in het publiek vindt zichzelf wel ergens in de vergelijking terug. Een ander hoogtepunt is de vertolking van Shakespeares Hamlet. In een paar minuten gaan de spelers door het zware stuk heen en ze presteren het om het op een bizarre manier toch realistisch te acteren.
 
Een klein minpunt aan de cabaretachtige manier van spelen, is dat sommige cues in de voorstelling net iets te ingestudeerd overkomen. Onderbrekingen tussen dialogen hebben daardoor net niet het spontane karakter dat je verwacht. Dit doet echter niet af aan de betekenis en kracht van de tekst. Beiden acteurs acteren dan ook fenomenaal.
 
Niet alleen de grenzen tussen toneel en cabaret worden verkend en overschreden, maar ook wat je allemaal wel en niet kunt maken op het toneel. Het mag duidelijk zijn dat Bigger than Jesus niet de meest nette voorstelling is en hier en daar zullen wat mensen geshockeerd achterblijven. Weet waar je aan begint. Maar het recept voor een voorstelling als deze is eenvoudig. Zoek uitstekende acteurs bij elkaar, zet ze in een zeer originele vormgeving, overgiet ze met een dosis humor die de lachspieren doet scheuren, voeg er een fantastische publiek aan toe en sluit af met een open geest. Het resultaat: een avond die je niet snel vergeet!

Bigger than Jesus is nog gedurende de hele parade te zien. Voor meer informatie, zie www.deparade.nl

Lees ook:Praten met Jesus
Lees ook:Kluchtkoning John Lanting geeft masterclass
Lees ook:Groots acteren in 3 stappen
Lees ook:Open dag op Internationale Theaterschool DNA
Lees ook:Carice en Tygo door het lint

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>