De weg naar de roem – deel VI

Theaterdieren hoeven niet persé een ambitie te hebben om zelf op het podium te staan. Ook regisseurs en docenten drama moeten auditie doen voor een toelating op ‘hun’ toneelschool. Toneel.blogs Suzan liep mee met de auditieprocedure van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, afdeling docent Drama.

De opleiding Docent Drama van de NHL is gevestigd in de Jeugdtheaterschool naast Tryater, in Leeuwarden natuurlijk. In een grote kring vertelt de auditielichting van juni 2009 aan collega-auditanten, docenten en begeleiding wat ze komen doen. Heel jong, iets minder jong en een oudere uitschieter licht toe wat de drijfveer is om auditie te doen in Leeuwarden. ‘Passie voor theater en lesgeven’, ‘Ik wil regisseren’, ‘Ik wil kijken of het iets voor me is’. De één is er al uit wat hij wil en heeft zijn toekomst uitgestippeld, de ander heeft ooit van een stukje theater geproefd en gaat proberen er zijn werk van de maken. Niet door enige achtergrondkennis of ervaring gehinderd. De groep wordt in tweeën gesplitst en de driedaagse auditie gaat van start.

In Leeuwarden doen ze niet aan een Idols-achtige auditieprocedure. Het team is van mening dat ze pas echt goed zicht krijgen op de werkbaarheid en talenten van de deelnemers als die een aantal dagen meelopen. Het programma zit vol. Van lessen Stem en Beweging schuift de groep door naar Scenegesprekken en Regie. In twee uur durende blokken werkt de groep nauw samen, maar moeten de deelnemers ook individueel laten zien wat ze kunnen. De sfeer is los en na de eerste warming-up is het gevoel auditie te doen volledig verdwenen.

De jonge Eva is net geslaagd voor de opleiding MBO Theaterschool en wil dolgraag aangenomen worden op het HBO. Met haar rode haar maakt ze indruk tijdens de spel- en improvisatielessen. Danseres Francine voelt zich ook als een vis in het water op het podium en houdt zich goed overeind in de speloefeningen. Ze twijfelt echter of ze de opleiding daadwerkelijk gaat doen als ze wordt aangenomen, of dat ze voor Media en Entertainment Management gaat. Deze drie dagen zullen haar duidelijkheid verschaffen.

De groepjes worden begeleid door een student uit het tweede of derde jaar en in de pauzes vinden de deelnemers elkaar op het grasveld bij de vijver. Er ontstaat een band. Maar hoe kan het ook anders. In drie dagen moet je fysiek en geestelijk heel snel heel vertrouwd met elkaar worden. De tweede dag is de spetterdag. Iedereen weet wat van hem verlangd wordt en er wordt geknald. De zenuwen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor spelplezier. Zware bewegingslessen, gecombineerd met dansimprovisaties laten iedereen zweten, maar leveren prachtige duetjes op.

Dag drie is relatief rustig. Dan komen de thuis voorbereide onderwerpen aan de orde. Een monoloog en een theatrale presentatie. Daarin mag je, naar aanleiding van een object, toelichten welke voorstelling jij ooit in je leven wilt maken. En waarom. De deelnemers komen met heel persoonlijke verhalen en de spanning wordt hen soms te veel. De docenten begeleiden iedereen respectvol en er worden ontzettend leuke discussies opgestart.

Dan zit het er op. Na drie dagen keihard buffelen met elkaar nadert het afscheid. Slechts a happy few krijgt de brief waarin staat dat ze volgend jaar mogen komen. Francine heeft besloten niet te gaan. Ze kiest voor een commerciële studie. En Eva ontvangt de zo gewenste ‘ja’, zij mag in september beginnen aan de opleiding Docent Drama. De groep afgewezen theaterdieren moet even slikken, maar kan terugkijken op een paar dagen vol theaterplezier.

Meer informatie over de opleiding docent drama aan de NHL vind je hier.

Lees ook:24-uurs theatermarathon voor Namibië
Lees ook:Nieuwe naam Opleiding Theatermaken
Lees ook:Audities voor De Theatervooropleiding Amsterdam
Lees ook:De weg naar de roem – deel III
Lees ook:Suburbia houdt audities voor Faust

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>