Spelen bij TA: Bart Slegers over ontspannen

Toneelgroep Amsterdam geeft met regelmaat workshops aan amateurs en geïnteresseerden. Rondom de voorstelling Na de repetitie/Persona hadden zij het programma ‘Spelen met de Werkelijkheid’ samengesteld. Je kreeg een hele dag theaterles en workshops met topacteurs van Toneelgroep Amsterdam. Na afloop was er een nagesprek. Onderstaand een kort verslag van de workshop van acteur Bart Slegers op 12 januari 2014.

Hoe kun je je ontspannen, zodat je spel verbetert? Bart geeft de deelnemers iets te doen door gebruik te maken van de bar in de ruimte waar we de workshop volgen. Er is inderdaad een verbluffend verschil met de maniertjes van de cursisten in het begin en aan het eind. In plaats van spelen dat ze spelen, komen ze al laarzen aantrekkend, jas uittrekkend op of hangen ze met een glas aan de bar. Een deelneemster verdween op zijn advies achter een spiegelwand en sprak een groot deel van haar tekst daar uit. De barman reageerde daar weer luider sprekend op. Het spel verbeterde, de deelneemster verzon zelfs de mijmering voor het raam en daarna kwamen de spelers als een soort mystieke afspraak naar het midden weer bij elkaar. Naast het feit dat je je zelf kunt ontspannen door iets te doen moet je je ook concentreren op hoe je iets zegt: Focus! Bart haalt theaterdocente Dora van der Groen aan: ‘Na elke zin moet het afgelopen kunnen zijn.’

Tekst: Janneke Holtslag

Foto: Jan Versweyveld

Morgen het derde deel van Janneke’s verslag over Spelen met de werkelijkheid.

Lees ook:Spelen bij TA: Alwin Pulinckx over laatjes openen
Lees ook:Spelen bij TA: Ilon Lodewijks houdt een spiegel voor
Lees ook:Spelen bij TA: De zoektocht naar een armband
Lees ook:Parade: Love is more than just a game for two
Lees ook:Suspense Hitchcock traag op toneel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>